Wilmersburger kaas

door onder Broodbeleg, Kaas
Kenmerken: , , , ,
Wilmersburger kaas

De vegan kazen van Wilmerburger zijn qua uiterlijk niet van koemelkkaas te onderscheiden. Ook de smaak en smelteigenschappen komen behoorlijk dicht in de buurt van dierlijke kaas. Wilmersburger is verkrijgbaar als plakjes, rasp en in blokvorm. Er zijn verschillende smaken zoals naturel, rookkaas, cheddar en kruidenkaas. De kazen worden gemaakt op basis van kokosolie en zijn vrij van soja, gluten en palmolie.

De ingrediënten

Cheddar: water, kokosnootolie (22 %), gemodificeerd zetmeel, zetmeel, zeezout, veganistische aroma, zuurteregelaar: citroenzuur, conserveermiddel: sorbinezuur, kleurstof: paprik-extract, beta-caroten.

Hartig (met rooksmaak): water, kokosnootolie (23 %), gemodificeerd zetmeel, zetmeel, zeezout, veganistische aroma (bevat selderij), zuurteregelaar: citroenzuur, conserveermiddel: sorbinezuur, kleurstof: beta-caroteen.

Kruiden: water, kokosnootolie (23 %), gemodificeerd zetmeel, zetmeel, zeezout, tijm, oregano, veganistische aroma, zuurteregelaar: citroenzuur, conservermiddel: sorbinezuur, kleurstof: beta-caroteen.

Tomaat-basilicum: water, kokosnootolie (21 %), gemodificeerd zeetmel, tomatensap (9 %), zeetmel, zeezout, basilicum, veganistische aroma, zuurteregelaar: citroenzuur, conserveermiddel: sorbinezuur.

Hoe smaakt het?

De smaak en textuur van de Wilmersburger kazen doet sterk denken aan die van jonge Goudse kaas. Het is dus geen gourmet product maar als je - zoals ik - vroeger je eigen gewicht aan goedkope supermarktkaas gegeten hebt, is dit een erg leuke vervanger. Ik eet de kazen het liefst koud op een cracker, maar je kunt er ook heel acceptabele tosti's van maken. De rasp doet het goed over de pasta en in ovenschotels en sauzen. Je kunt de kaas vrijwel exact zo gebruiken als je met koemelkkaas zou doen.

De gewone classic kaas vind ik voor op brood een beetje saai, maar die doet het wel heel goed in warme gerechten. Om gewoon plakjes van te eten heb ik liever één van de smaken op de foto. De cheddar kaas lijkt op de classic, maar is wat pittiger. De 'hartige' kaas heeft een lekkere rooksmaak. De kruidenkaas en de tomaat-basilicum hebben een extra smaakje van de kruiden die erin verwerkt zijn. Er zijn ook nog andere smaken zoals paprika, chili en paddestoelen.

Wat kost het en waar is het te koop?

Wilmersburger is te koop bij Jumbo, Deen en Albert Heijn supermarkten (als ze het niet hebben kunnen ze het voor je bestellen!), bij verschillende biowinkels (onder andere die van De Natuurwinkel) en bij winkels die gespecialiseerd zijn in vegan producten, zoals Veggie4U, Vegabond en Veggiedeli. Een pakje van 150 gram (8 plakjes) kost rond de €3,-.

4 Reacties

Kesja op 31-3-2015 - 17:30

Verkopen ze de Tomaat-basilicum variant ook bij AH?

Martine op 31-3-2015 - 18:18

Albert Heijn verkoopt sowieso geen Wilmersburger kaas, maar misschien is deze smaak tegenwoordig wel bij sommige Jumbo's te koop. En anders bij De Natuurwinkel biowinkels.

mel op 17-1-2016 - 11:01

Waar kun je al deze smaken in blok online kopen?

Martine op 17-1-2016 - 11:24

Hoi Mel, in Nederland kan dat in ieder geval bij Veggiedeli.

Schrijf een reactie

Gewoon Vegan gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.