Verkade Nizza koekjes

door onder Koekjes en cake
Kenmerken: , ,
Verkade Nizza karamel zeezout, vegan

Verkade Nizza koekjes zijn vegan! De varianten met kaneel en kokos waren al lang geliefd onder veganisten, maar er is nu een nieuwe smaak, karamel zeezout.

De ingrediënten

Tarwebloem, suiker, plantaardige olie (palm), karamelsmaakstukjes 4% [suiker, gemodificeerd zetmeel, geïnverteerde suikerstroop, plantaardige olie (palm), aroma, kleurstof (karamel)], dextrose, rijsmiddelen (natriumcarbonaten, difosfaten), zeezout 0,7%, aroma.

Hoe smaakt het?

Deze koekjes zijn fijn bros en knapperig. Ze maken lekker zoet en een beetje boterachtig. Top! Het zeezout proef ik niet zo terug, maar dat vind ik niet erg. Behalve voor bij de koffie of thee zijn deze koekjes denk ik ook erg geschikt om koek(kruimel) bodems voor taarten van te maken.

Wat kost het en waar is het te koop?

Je vindt Verkade Nizza koekjes bij de meeste A-merk supermarkten. Een pakje van 240 gram kost ongeveer €1,10.

7 Reacties

Karlijn op 26-6-2018 - 7:54

Oeh, klinkt als een lekkere smaak! Ik ben ook erg fan van de koffiekoekjes van Verkade, maar hoe meer soorten koekjes hoe beter natuurlijk :)

Harrievegan op 11-7-2018 - 1:03

Oei, palmolie... Is die uit eko-landbouw? Anders is dit koekje niet vegan.

Martine op 11-7-2018 - 11:00

Hoi Harrie, over palmolie is veel discussie in de vegan gemeenschap. Voor palmolie wordt veel regenwoud gekapt, maar daar staat tegenover dat het het meest efficiënte olie-producerende gewas is met de hoogste opbrengst per vierkante meter. Als we allemaal andere producten zouden gaan gebruiken in plaats van palmolie zou de ramp potentieel nog veel groter zijn. Voor toepassingen zoals koekjes wordt hard/verzadigd plantaardig vet gebruikt, en dat kan helaas alleen in de tropen worden verbouwd. Er zijn naast palmolie nog veel meer problematische ingrediënten die je in een ideale situatie allemaal zou willen vermijden (bijv. kokosolie, banaan en niet fair trade cacao), maar in de praktijk is dat voor veel mensen niet realistisch. Ik concentreer me hier dus op de kern van veganisme, het niet gebruiken van dierlijke producten. Als mensen dat willen uitbreiden naar palmolievrij, alles fair trade, biologisch etc. kunnen ze gebruik maken van de labeltjes die ik overal bij zet.

Marleen op 5-5-2021 - 18:59

Een aroma kan ook dierlijke ingrediënten bevatten. Werd er door jullie bij de producent nagevraagd of het aroma vegan is?

Martine op 12-5-2021 - 6:58

Hoi Marleen, Verkade heeft bevestigd dat deze koekjes vegan zijn, inclusief het aroma. De kans op niet vegan aroma in dit soort producten is echter klein. Als er melk of ei in het aroma zit moet dit worden aangegeven als allergeen.

Ellen op 16-7-2021 - 17:30

Op de website van Verkade staat dat deze koekjes geschikt zijn voor vegetariërs. Als je klikt op allergenen dan staat er dat er in de koekjes sporen van ei of melk kunnen zitten. Dit geldt overigens voor alle koekjes van Verkade. Ook de kaneel en kokos. Voor mij dus de reden om deze niet te eten.

Martine op 18-8-2021 - 10:38

Hoi Ellen, 'sporen van' betekent effectief dat een product in dezelfde fabriek gemaakt wordt als andere producten met melk of ei. Dit wordt vermeld voor mensen die ernstig allergisch zijn en dus van het kleinste spoortje al ziek kunnen worden. De meeste veganisten letten hier echter niet op, omdat om minuscule hoeveelheden gaat die bovendien niet expres worden toegevoegd.

Schrijf een reactie