Unox instant noodles

door onder Maaltijden, Tussendoortjes
Kenmerken: ,

Unox good noodles, vegan

UPDATE februari 2018: er is nog steeds wat onduidelijkheid over of deze noodles vegan zijn. Unox heeft in berichten aan mij en aan verschillende ander mensen laten weten dat de noodles vegetarisch zijn, maar dat ze ze niet veganistisch willen noemen omdat er sporen van melk en ei in kunnen zitten. Ik heb aangegeven dat de meeste veganisten geen waarde hechten aan 'sporen van' waarschuwingen en dat ze de noodles dus gewoon als veganistisch kunnen beschouwen. Hopelijk gaat Unox hier in de toekomst duidelijker over communiceren.

UPDATE januari 2017: er is verwarring over of deze noodles echt vegan zijn. Ondanks dat de noedels het logo van de Vegetariërsbond hebben, heeft Unox aan de Vegan Wiki laten weten dat de gebruikte smaakstof e-nummers in de cup-versie (en mogelijk ook de platte pakjes) dierlijk zijn, wat in strijd zou zijn met de voorwaarden van het keurmerk. Later bleek bij navraag door de Vegetariërsbond zelf dat de klantenservice van Unox een fout heeft gemaakt. Wereldwijd kunnen de e-nummers in dit product nog dierlijk zijn, maar in Nederland worden de vegetarische versies van de e-nummers gebruikt. Aangezien deze e-nummers ófwel van vlees ófwel van plantaardige grondstoffen worden gemaakt, zijn de noodles hoogstwaarschijnlijk zowel vegetarisch als vegan.

(Deze noedels met groentebouillon van Unox hebben het logo van de Vegetariërsbond, wat betekent dat de e-nummers niet van vlees of vis gemaakt zijn, zoals nog wel eens het geval is bij de smaakstoffen die voor dit soort noodles gebruikt worden. Er is ook een cupversie van deze noodles, voor als je geen kom bij de hand hebt.)

De ingrediënten

Deeg­waar 89% (noe­dels): tarwebloem, palm­vet, ge­mo­di­fi­ceerd aard­ap­pel­zet­meel, zout, raap­zaad­olie, rijs­mid­del (E500, E501), an­ti­oxi­dant (E306, E304). Krui­den­mix 5.7%: Aro­ma (be­vat tarwe, soja, selderij), sui­ker, zout, smaak­ver­ster­ker (E621, E635, E640) uip­oe­der, chi­li­pe­per, len­te-ui, wor­tel, knof­look, so­jasaus­poe­der (sojaboon, tarwe, zout, mout­ex­tract, gist­ex­tract, palm­olie), selderij, pe­per, olie 13%: rijst­vlies­olie.

Hoe smaakt het?

Dit zijn simpele noodles zonder poespas. De groentebouillon smaakt nogal naar smaakversterkers, maar voor af en toe vind ik dat niet erg. Het zakje olie wat erbij zit smaakt nergens naar, dus die kun je makkelijk weglaten als het voor jou niet zo vettig hoeft.

Wat kost het en waar is het te koop?

Je vind deze noodles bij de meeste A-merk supermarkten. Een pakje van 70 gram kost ongeveer 55 cent.

24 Reacties

Judith op 25-9-2015 - 10:05

Wow, zijn deze vegan?! Ik heb het met die E635 en E640 nooit aangedurfd..

Martine op 25-9-2015 - 15:48

Ja, het heeft een vegetarisch keurmerk, dus deze e-nummers zijn niet uit dierlijke grondstoffen gemaakt.

Marijke Mollema op 28-1-2016 - 8:46

Hoi Martine, Weet jij of dat ook voor de "kip" variant geldt? daar zit geen kiparoma in of zo maar ook wel de E635. En, in tegenstelling tot de zakjeversie, staat er bij de cupversie van de groentenvariant ook nog E627 en E631 bij. Die zijn dan in dit geval ook vegan?

Martine op 28-1-2016 - 10:02

Hmm, apart! Blijkbaar zijn de ingrediënten van de kipnoodles recent veranderd. Op de website van AH zie ik er nog allerlei kipdingen bij staan, maar op de website van Unox zelf niet meer. Als de noodles niet het keurmerk van de Vegetariersbond hebben kan de E635 dierlijk zijn. Ik zie ook dat er nog wel 'aroma' in zit, dat zou nog steeds iets van kip kunnen bevatten ondanks dat dat er niet bij staat. De groente noodles hebben als het goed is het keurmerk van de Vegetariërsbond, dus dan zijn de e-nummers en aroma's sowieso niet van vlees of vis gemaakt.

Marijke Mollema op 28-1-2016 - 8:48

De kerrievariant en de satévariant bevatten melkeiwit, dus die zijn sowieso niet vegan zag ik.

Marijke Mollema op 28-1-2016 - 22:38

Dank je wel voor jouw reactie, Martine!

Marco op 5-8-2016 - 11:13

Maar ondanks dat Vegalogo op groentevariant staat er wel op de verpakking van de cupversie: 'Kan, ei, melk, schaaldieren, weekdieren en vis bevatten'. Dat rijmt dan toch niet met het vegalogo? Vind ik best verwarrend... Op de verpakking van het zakje staat overigens: 'Kan melk, ei en mos­terd be­vat­ten.'

Martine op 5-8-2016 - 11:37

Hoi Marco, 'sporen van' en 'kan xyz bevatten' waarschuwingen gaan over mogelijke kruisbesmetting in de fabriek. Dit is voor mensen die extreem allergisch zijn. Het heeft geen invloed op of het product wel of niet vegan is, omdat het niet over de ingrediënten van het product zelf gaat.

Marco op 5-8-2016 - 12:12

Dank je wel voor je supersnelle antwoord Martine!! Klinkt heel logisch wat je zegt en goed dat het er op staat voor deze mensen met een extreme allergie, toch voelt het bij mij niet goed als ik het lees. Heb ik nu mooi een collega gelukkig gemaakt en dat is ook wat waard :-)! Fijn weekend!

Marian op 28-8-2016 - 20:02

AH meldt bij het zakje bij de allergeneninfo: Allergie-informatie Be­vat: sel­de­rij en pro­duc­ten op ba­sis van sel­de­rij, ei­e­ren en pro­duc­ten op ba­sis van ei­e­ren, glu­ten­be­vat­ten­de gra­nen, melk en pro­duc­ten op ba­sis van melk (in­clu­sief lac­to­se), so­ja en pro­duc­ten op ba­sis van so­ja, tar­we en pro­duc­ten op ba­sis van tar­we. http://www.ah.nl/producten/product/wi99089/unox-good-noodles-groenten Is toch vreemd, ik zie het niet bij de ingredienten. Maar als er alleen sprake van 'kan sporen van' is, dan staat het meestal niet zo bij de allergenen vermeld.

Martine op 29-8-2016 - 9:19

Hoi Marian, de allergeneninfo op de AH website is wel vaker een beetje vreemd. Je kunt beter op de verpakking van het product zelf kijken. Voor zover ik weet zijn het inderdaad alleen 'sporen van'. Als er allergenen bij de ingrediënten zitten moet dat in de ingrediëntenlijst zelf worden vermeld.

Patrick op 30-3-2017 - 19:55

Helaas is het niet vegan. Er kunnen altijd sporen van melk of ei bevatten. Melk is van de koe, en ei is slecht wegens de achterlijke kippenindustrie.

Martine op 31-3-2017 - 9:19

Hoi Patrick, ‘sporen van’ waarschuwingen zijn bedoeld voor mensen die allergisch zijn. De meeste vegans hechten hier geen belang aan omdat het voor het welzijn van de dieren weinig zin heeft om deze te vermijden. Er zitten overal kleine spoortjes van dierlijke stof in die niet vermeden kunnen worden tijdens het productieproces. Denk aan sporen van meegemalen insecten in meel. Dit is niet te voorkomen en valt dus buiten de definitie van veganisme waarin staat dat je producten van dierenleed moet voorkomen voor zover mogelijk en uitvoerbaar (possible and practicable).

Liszard op 17-1-2018 - 11:49

Deze noodles hebben geen V logo meer en ik betwijfel of ze nog wel vegetarisch noch veganistisch zijn...

Martine op 19-1-2018 - 8:17

Dank Liszard, ik heb het gezien en ik ga ze opnieuw navragen.

Jolanda Cieraad op 14-2-2018 - 16:45

Hallo Martine, De verpakking van de unox good noodles groente is gewijzigd en het logo voor vegetariërs staat er niet meer op vermeld. Daarom heb ik Unox gevraagd of het product nog steeds geschikt is voor veganisten. Het antwoord was van niet. Ik sluit een kopie van het antwoord bij: "Hallo Jolanda, bedankt voor je vraag! De Noodles zijn wel vegetarisch maar niet veganistisch. Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust! Warme groet van Unox." Met vriendelijke groet, Jolanda

Martine op 16-2-2018 - 21:46

Hoi Jolanda, ik heb inmiddels zelf contact gehad met Unox hierover. Zie de update bovenaan het artikel. Unox wil de noodles niet veganistisch noemen omdat er sporen van melk en ei in kunnen zitten. De meeste veganisten letten hier echter niet op. Ik beschouw de noodles daarom nog steeds als veganistisch.

Thomas op 8-3-2018 - 12:31

Hoi Martine, heeft Unox wel aangegeven of de ingredienten vrij zijn van dierlijke stoffen?

Martine op 19-3-2018 - 15:55

Hoi Thomas, zoals hierboven staat uitgelegd heeft Unox aan mij bevestigd dat dit product geen dierlijke bestanddelen heeft. Ze willen het zelf niet veganistisch noemen, maar het voldoet wel aan de beoordelingscriteria van Gewoon Vegan.

Rick op 10-8-2018 - 10:37

De E-nummers van de catogorie 6xx zijn niet veganistisch. Vele "vegetable noodles" hebben deze E-nummers in zich. Tot heden heb ik zelf nog geen Noodles gevonden dat geen E-nummers bevatten die vegan zijn.

Martine op 12-8-2018 - 14:44

Hoi Rick, er zijn ook vegan varianten van deze e-nummers, gemaakt door fermentatie van zetmeel. Deze worden steeds vaker gebruikt, ook door grote fabrikanten. Unox heeft bevestigd dat ze de vegan versies van deze e-nummers gebruiken.

Guus op 8-12-2018 - 16:12

Was op zoek naar een vegan versie van instant-noodles, leek mij wel een keer lekker om te proberen. bedankt voor de info :) Heb nog wel een vertrouwens probleem met de E nummers zoals E635, aangezien E630 (deel van E635)vaak uit dieren komt. Zou erg fijn zijn als fabrikanten er bij zouden zetten waar ze de verschillende E-nummer vandaan haalden.

Marleen op 27-2-2019 - 21:14

Als ik de ingrediënten van de Teriyaki versie lees, lijkt deze ook vegan.

Martine op 12-3-2019 - 17:14

Hoi Marleen, het aroma in de Teriyaki noodles zou dierlijk kunnen zijn (verstopt vleesaroma). Helaas moeten fabrikanten alleen allergenen zoals tarwe vermelden in het aroma, en vlees is geen wettelijke allergeen. Unox wil hier bovendien vooralsnog geen duidelijkheid over geven.

Schrijf een reactie