Tony Chocolonely
Tony Chocolonely maakt hele lekkere fair trade chocola in bijzondere smaakjes, zoals sinaasappel-rozemarijn en deze pecan-kokos. De pure varianten zijn vaak vegan.
Chocolonely repen zijn altijd vrij dik en zijn verdeeld in ongelijke stukjes (dit is een symbool voor de ongelijkheid in de wereld), daardoor zijn ze wel wat lastig te verdelen. Dat vind ik eigenlijk het enige nadeel.
De ingrediënten
Pecan-kokos: cacaomassa, suiker, cacaoboter, pecannoten 6,7%, kokosrasp 4,4%, emulgator: sojalecithine.
Sinaasappel-rozemarijn: cacaomassa, suiker, cacaoboter, sinaasappel 2,8%, rozemarijn 0,3%, emulgator: sojalecithine.
Hoe smaakt het?
De pecan-kokos chocola is fijn romig en smaakt niet overdreven puur. Er zitten lekkere crunchy stukjes in. De kokos- en pecansmaak had van mij wel wat sterker mogen zijn.
De sinaasappel-rozemarijn smaak vind ik ook erg lekker. Het lijkt misschien een beetje vreemde combi, chocolade met rozemarijn. Toen ik het voor het eerst proefde moest ik er ook wel even aan wennen, maar inmiddels is dit mijn favoriete Chocolonely reep.
Wat kost het en waar is het te koop?
Chocolonely is o.a. te koop bij wereldwinkels, WAAR, en sommige biowinkels en supermarkten. Niet alle smaken zijn overal verkrijgbaar. Bij de Wereldwinkel maak je de meeste kans. Een reep van 180 gram kost ongeveer 3 euro.
8 Reacties
Ik ben naar de winkel geweest en op de achterkant stond dat het sporen van melk kan bevatten...
Hoi Melisa, zo'n 'sporen van' waarschuwing gaat over mogelijke kruisbesmetting, omdat ze in dezelfde fabriek ook melkchocola maken. Het zegt niks over de ingrediënten van de chocola zelf, die in dit geval dus helemaal vegan zijn.
Echt waar?? :o het is ook helemaal dikgedrukt en alles, wat houdt het precies in dan? Ik heb heel veel producten laten liggen puur omdat dat er bij stond... Hoef ik me dus geen zorgen meer te maken?
Als er in de ingrediënten van een product melk, ei of een ander allergeen zit, is de fabrikant wettelijk verplicht om dat in de ingrediëntenlijst zelf te vermelden. Er staat dan bijvoorbeeld bij de ingrediënten: 'aroma (melk), lecithine (ei)'. Meldingen die ónder de ingrediëntenlijst staan, zoals 'bevat melk, bevat sporen van melk etc', gaan niet over de ingrediënten van het product, maar over mogelijke kruisbesmetting in de fabriek. Dit soort meldingen zijn niet verplicht, maar zijn een extra service van sommige fabrikanten voor mensen die erg allergisch zijn en ook op heel kleine hoeveelheden allergenen reageren. Op dezelfde productielijn of in dezelfde hal worden vaak verschillende producten gemaakt, en de fabrikant kan dan niet garanderen dat er geen spoortjes melk of ei achterblijven op de band of overwaaien naar een ander product. Daarom zetten ze er dan zo'n waarschuwing bij. Omdat het om heel kleine hoeveelheden gaat en deze 'sporen van' per ongeluk in het product terechtkomen en niet expres door de fabrikant worden toegevoegd, hebben de meeste vegans hier geen bezwaar tegen. Doordat dit soort meldingen bovendien niet verplicht zijn, kan een product waar geen melding op staat alsnog wel sporen bevatten, dus ook om die reden heeft het niet zo veel zin om producten met zo'n melding te vermijden.
De 'bijzondere' smaken zijn ook verkrijgbaar bij de Bijenkorf.
Goeie tip, dankjewel!
De emulgator, sojalecithine, is dat van biologische soja??? (staat er niet bij vermeld), of genetisch gemodificeerde soja???, wat je echt niet wilt eten. google het maar en je komt allerlei elende tegen van de sojalecithine. Jammer dat ze alles eerlijk doen met de chocolade repen maar op dit punt, de sojalecithine, zijn ze niet eerlijk tegen de comsument
Hoi Karin, dit product is niet biologisch, maar in Europa moet altijd op de verpakking worden vermeld als een product gmo ingrediënten bevat (bron: http://ec.europa.eu/food/plant/gmo/traceability_labelling/index_en.htm). Deze chocola bevat dus geen gmo ingrediënten. Als je googled kun je van bijna ieder product en stof wel allerlei ellende en onnodige bangmakerij vinden. Geloof niet alles wat je leest...
Schrijf een reactie