Sojabrokjes
Sojabrokken, het klinkt niet echt aantrekkelijk, maar eigenlijk is het gewoon vegetarisch gehakt in droge vorm. Je moet het een minuut of vijf koken in water met een beetje sojasaus of bouillon, en dan kun je het verder net zo gebruiken als vegetarisch gehakt uit de supermarkt. Ik gebruik ze onder andere voor pasta bolognese, ovenschotels en gevulde deegflapjes.
Ik vind sojabrokjes veel fijner dan kant-en-klaar gehakt. Het is goedkoper, je hebt er veel minder plasticafval van (één zakje in plaats van een hele stapel van die bakjes), en ze blijven veel langer goed. Ze zijn bijvoorbeeld ook heel handig om mee te nemen als je gaat kamperen.
De ingrediënten
De sojabrokken zijn gemaakt van ontvet sojameel.
Hoe smaakt het?
Deze sojabrokjes van Vetara zijn mijn favoriet omdat ze een lekker stevige beet hebben. Sojabrokjes van de toko zijn vaak nogal sponzig, maar daar hebben deze helemaal geen last van. Ze hebben een neutrale sojasmaak. Door ze te koken met sojasaus en er eventueel nog kruiden aan toe te voegen, kun je ze heel makkelijk een lekker hartige smaak geven.
Wat kost het en waar is het te koop?
Deze sojabrokjes zijn te koop bij biowinkels. Een zak van 300 gram kost ongeveer €3,75. Je kunt hier zeker 10 à 12 porties vegagehakt van maken, dus het is aanzienlijk goedkoper dan kant-en-klaar gehakt.
13 Reacties
Hallo Martine, Heb deze sojabrokken ook nu, net. Hoeveel gram per persoon , en moet ik het koken, of gekookt water en laten wellen. Op de verpakking staat 15 a 20 koken in ruim water ( 300ml per 100 g soja ), maar ik ga liever op jou advies af. Groetjes, Silvia
Hoi Silvia, ik gebruik meestal rond de 30 gram sojabrokjes per persoon. Ik doe ze in een pannetje met zoveel water dat ze net niet helemaal onder staan + een scheutje sojasaus voor de smaak. Dan breng ik ze aan de kook met de deksel op de pan in 5 à 10 minuten droogkoken op middelhoog vuur. Vervolgens kun je ze net zo gebruiken als je met vegagehakt uit de winkel zou doen.
Martine, hartelijk dank voor deze tip.
Hallo Martine, Dit merk bestel ik altijd via '' Bewust Winkelen '' en wordt bij mij om de hoek bij de drogist afgeleverd. Nu is dit merk bij Eko-Plaza niet te koop. Is er een ander merk als alternatief die ook goed is,en waar te koop. Gr, Silvia
Hallo Martine, Vergat er bij te zeggen dat Bewust Winkelen dit merk ook niet meer in zijn assortiment heeft. Groetjes, Silvia
Hoi Silvia, ik koop ze tegenwoordig van het huismerk van Ekoplaza, Your Organic Nature. Deze vind ik bijna net zo goed als die van Vetara: https://www.ekoplaza.nl/producten/product/sojabrokken
Hallo Martine, Dank je wel voor het antwoord. Gr, Silvia
Hallo Martine, Kan je deze brokken ook fermenteren? Groetjes Sheritza
Hoi Sheritza, in theorie kan dat denk ik wel, maar ik weet niet of de smaak en textuur dan nog lekker zijn. Dat zou uiteraard ook van de methode van fermentatie afhangen.
Goede informatie. Maar weet iemand ook waar die grotere brokken te koop zijn, om sate te maken of spaghetti met ´gehakt´ balletjes? Die hebben zo´n lekkere beet. Gr. Mary
Hoi M, de grote brokken zijn vaak te koop bij Aziatische toko's. En bij vegan speciaalzaken en online winkels.
Hoi Martine, Dankjewel voor alle info op je site, ik heb er heel veel aan! Nog wel een vraagje waar ik niet zo goed achter kom, ik wil graag sojabrokken kopen alleen als ik naar de toko ga, is de kans dan ook heel groot dat het soja uit Zuid-Amerika is? Dat wil ik eigenlijk voorkomen namelijk :-) Groetjes, Willemieke
Hoi Willemieke, dat weet ik eerlijk gezegd niet. De soja zou bijvoorbeeld ook uit Azië kunnen komen. Dit zou je moeten navragen bij de fabrikant.
Schrijf een reactie