Remia Mayolijn 100% plantaardig

door onder Sauzen
Kenmerken: , , , , ,

Vegan mayonaiseMayonaise zonder ei! Het bestaat, het is lekker, en je kunt het gewoon bij de supermarkt kopen. Er zijn verschillende merken, maar de meest algemeen verkrijgbare (en naar mijn mening ook de lekkerste) is deze Remia Mayolijn 100% plantaardig.

De ingrediënten

Water, raapolie, glucose-fructosestroop, azijn, gemodificeerd zetmeel, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), zout, aardappeleiwit, aroma, voedingszuur: melkzuur, conserveermiddel: kaliumsorbaat, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA, kleurstof: betacaroteen.

Hoe smaakt het?

Deze Mayolijn is eigenlijk een frietsaus, want hij bevat relatief weinig vet. Dat is fijn voor de lijn, maar je proeft wel dat het een minder rijke smaak heeft dan echte mayonaise. Verder vind ik het een prima product, niet te zoet of te zuur en ook geen vieze plasticsmaak zoals je bij sommige ouderwetse ei-vrije mayo's wel eens hebt.

Wat kost het en waar is het te koop?

Deze mayo is bij heel veel verschillende supermarkten te vinden, onder andere Jumbo, Plus, Dirk, DEKA en Jan Linders. Hij kost ongeveer €1,20. Dat vind ik een heel schappelijke prijs voor een potje van 450 ml. Let wel op want Remia maakt meerdere varianten van Mayolijn, en er is er maar ééntje vegan. Kijk dus altijd even of er echt 100% plantaardig op het etiket staat.

42 Reacties

Ranjita op 13-3-2015 - 20:12

Betacaroteen heeft meestal een drager van visgelatine. Is het wel echt vegan?

Martine op 13-3-2015 - 21:56

Hoi Ranjita, toen deze mayo net op de markt was heeft iemand het nagevraagd (Alex Romijn dacht ik) en toen heeft Remia bevestigd dat het vegan is.

Ranjita op 6-4-2015 - 14:48

Ik heb ze in november afgelopen jaar gebeld en toen zeiden ze telefonisch dat er visgelatine in zat en het product niet geschikt was voor vegetariërs. Is het recept dan veranderd of geven ze verschillende informatie?

Martine op 6-4-2015 - 16:32

Hmm, dat is vreemd. Ik ga het voor de zekerheid nog maar een keer navragen dan.

Remia Consumentenservice op 7-4-2015 - 10:42

Beste Martine en Ranjita, Hiermee willen wij graag reageren naar aanleiding van jullie vraag. In de Remia Mayolijn zit geen visgelatine en heeft er ook nooit in gezeten: dit product is geschikt voor veganisten. Wij betreuren het dat u onjuist geïnformeerd bent. Voor vragen kunt u contact opnemen met onze consumentenservice: 0800-0222555 Vertrouwende erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, Remia Consumentenservice

Martine op 7-4-2015 - 11:40

Ah, dat is fijn! Bedankt voor de snelle reactie.

David op 14-5-2015 - 13:37

De Mayolijn Light die in een knijpflesje zit is NIET vegan. Er staat dan ook geen 100% plantaadig op. Helaas heb ik deze fout gemaakt! Het aroma is van melk! Jammer, ik dacht namelijk dat alle Mayolijn varianten vegan waren. Dus alleen de pot is vegan!

Martine op 14-5-2015 - 14:28

Ja klopt David, altijd even kijken of er 100% plantaardig op staat.

Dominic H. op 7-10-2015 - 16:17

Wel uitermate jammer dat eralciumdinatrium-EDTA in verwerkt is. Dit gebruikt men medisch om mensen met een metaal vergiftiging te helpen. Kan ook tot bloedarmoede leiden.

Martine op 7-10-2015 - 20:24

Zolang we er geen potje per dag van leegeten zal het wel meevallen denk ik Dominic. Mayonaise is sowieso niet bedoeld als health food ;-)

puck op 11-10-2015 - 18:19

Er zit melkzuur in..Dus NIET vegan

Martine op 11-10-2015 - 18:44

Hoi Puck, Melkzuur als toevoeging aan producten is normaal gesproken altijd vegan. Het wordt gemaakt door bacterieën die zetmeel eten, en heeft niks te maken met melk. Zie hier voor meer informatie: http://www.food-info.net/nl/e/e270.htm We hebben bovendien contact gehad met Remia, en zij hebben bevestigd dat deze mayonaise geschikt is voor veganisten (zie de reactie van de Remia klantenservice hierboven).

Sarah op 28-11-2015 - 13:44

Ik dacht eerst ook dat Melkzuur niet vegan is, want het woord Melk zit er in, maar het is wel gewoon vegan. Melkzuur wordt gemaakt uit suiker. http://www.food-info.net/nl/e/e270.htm

gulbahar op 25-1-2016 - 11:21

Wat fijn! Ik dacht dat er geen alternatieven waren voor veganisten. Maar ik ga ook een keer de veganaise van hennepweb maken. Ik ben blij dat we meer opties hebben.

Graciella op 1-2-2016 - 22:28

Wauw super! Ik miste stiekem de mayonaise toch een beetje... fijn dat er een alternatief is!

Stacey op 3-4-2016 - 17:57

Ik heb deze net bij toeval in de schappen gevonden en kon niet geloven dat het vegan was! Daarom toch even checken hier. Hihi. Toch blijf ik wel benieuwd naar waar dat aroma vandaan komt dan.... Heeft iemand daar een antwoord op? Ik geloof best dat het plantaardig is, maar 'aroma' blijft zo'n vage term.

Martine op 4-4-2016 - 6:57

Hoi Stacey, echt fijn dat deze vegan is hè! Aroma bestaat uit dingen die smaak geven. Dat kan vanalles zijn: kruiden, bouillon, suiker, zout, e-nummers etc. Zo lang het niet meer dan 2% van het gewicht van het product uitmaakt hoeven de bestanddelen volgens de wet niet op het etiket te staan. Zo kunnen fabrikanten een deel van hun recepten geheim houden voor de concurrentie. Als er wettelijke allergenen zoals melk, ei of vis in het aroma zitten moet dat er wel altijd bij staan. In dit geval heeft Remia bevestigd dat het de mayo inclusief het aroma helemaal vegan is, maar vanwege de concurrentie zeggen ze niet wat de precieze bestanddelen van het aroma zijn.

marion op 4-4-2016 - 19:23

Ik heb op de verpakking van mayolyn light gekeken maar welk ingrediënt is niet veganistisch? Mijn dochter is veganist en ik probeer er rekening mee te houden.

Martine op 4-4-2016 - 21:46

Hoi Marion, lief dat je zo goed rekening houdt met je dochter! Volgens de website van Remia zit er melk in het aroma van de mayolijn light. Is dat inmiddels veranderd? http://www.remia.nl/producten/mayonaise/39/

Devriese Véronique op 15-4-2016 - 10:05

ik ben al enige tijd op zoek naar een vegan mayonaise die de gewone heel dicht benaderd qua smaak, ik eet noodgedwongen vegan daar ik aan heel veel voedingsstoffen, waaronder ei, melkeiwit, maïs... allergisch ben. Ik wil deze mayo graag proberen en zou graag weten waar deze in België West-Vlaanderen omgeving Oostende/Bredene te koop is? Dank je

Martine op 15-4-2016 - 10:35

Hoi Véronique, Ik vrees dat deze mayonaise waarschijnlijk niet in België verkrijgbaar is. Als je een winkel weet die Remia producten verkoopt zou je daar eens kunnen vragen of ze het voor je willen bestellen. In België verkopen biologische winkels wel vaak hele lekkere 'Veganaise' van Bio Keuken: https://veganstuffinbelgium.wordpress.com/2015/05/04/bio-keuken-veganaise/ Misschien is dat iets voor je? De ingrediënten daarvan zijn zonnebloemolie, sojafiltraat, mosterd, voedingsgist, zeezout, johannesbroodpitmeel, kruiden en specerijen. Je kunt ook vrij makkelijk zelf veganaise maken van olie en sojamelk met dit recept: https://vimeo.com/2912027

Ana op 27-4-2016 - 11:12

ik neem aan dat melkzuur niet als een vegan optie is?

Martine op 27-4-2016 - 11:21

Hoi Ana, ondanks de naam is melkzuur in de praktijk geheel veganistisch, gemaakt door bacteriële fermentatie van plantaardig zetmeel: http://www.food-info.net/nl/e/e270.htm

Ana op 27-4-2016 - 19:05

Hallo Martine, ja ik las het ook! Dank je

Vegan mayo op 25-7-2016 - 21:09

De mayo , 100% plantaardig van remia kan ik nergens meer vinden . Alternatief? Graag niet in zo'n mini potje

Martine op 25-7-2016 - 21:26

Hmm, wat gek dat je de mayo nergens meer kunt vinden! Ik heb afgelopen weekend nog een potje gekocht bij Dirk. Jumbo, Plus en verschillende andere supermarkten verkopen het ook nog. Alleen Albert Heijn niet. Misschien kun je het bestellen als je plaatselijke supermarkt het niet in het assortiment heeft. Er zijn niet zo veel echte alternatieven voor. Bij biowinkels kun je meestal wel vegan mayo's kopen, en Holland&Barret/De Tuinen heeft vegan mayonaise van Plamil. Die zijn over het algemeen wel duurder en/of een kleiner formaat dan de Mayolijn, en ze smaken vaak ook anders.

leo op 8-10-2016 - 17:35

Bij Jumbo hebben ze het ineens niet meer; is er iets anders, dat algemeen verkrijgbaar is voor niet teveel geld?

Martine op 8-10-2016 - 21:33

Hoi Leo, Remia schakelt over op glazen verpakkingen, en in de tussentijd is het wat minder goed verkrijgbaar. Over een poosje komt de Mayolijn in een glazen pot als het goed is weer terug bij Jumbo. AH heeft ook een vegan mayo bij de bio producten, maar die heeft een heel andere smaak.

Leo op 9-10-2016 - 20:25

Ah, ok, wacht het dan wel even af.

Leo op 25-10-2016 - 4:21

Niet meer gezien, denk dat ze het niet meer nemen.

Martine op 25-10-2016 - 19:33

Hoi Leo, de Mayolijn komt over een paar weken terug bij Jumbo. Hij is tijdelijk even niet verkrijgbaar omdat de verpakking wordt vernieuwd.

Marlies Krauth op 31-10-2016 - 13:05

Wie kan mij zeggen of deze mayo glutenvrij is ?

Martine op 31-10-2016 - 14:11

Hoi Marlies, hij is inderdaad glutenvrij, dat staat tegenwoordig op de pot.

Jan op 31-10-2016 - 14:03

Wij bestelden mayolijn voor ons eetcafé en het is al enige tijd niet meer leverbaar omdat het niet meer geproduceerd wordt. Dus ik ben bang dat het niet meer terugkomt hoor!

Martine op 31-10-2016 - 14:10

Het komt echt terug! Verschillende mensen hebben bevestiging gehad van Remia.

Anoniem op 1-11-2016 - 20:15

Hoezo vegan ?? Er zit Melkzuur In.

Martine op 2-11-2016 - 10:19

Melkzuur is vegan! Zie de opmerkingen hierboven.

roze wolkje op 8-11-2016 - 17:43

Wat grappig, het viel mij ook op dat hij niet meer te krijgen was! Hierdoor ben ik gaan kijken op deze site en nu zie ik allemaal reacties over de mysterieuze verdwijning van de mayo.. :p Gelukkig lees ik ook dat de verpakking een verandering ondergaat, dus hoera het komt terug! Door jouw website heb ik ook de egg-free mayo van ah ontdekt en die is weliswaar anders, maar super lekker!

Arne op 24-11-2016 - 9:47

Was gisteren bij Jumbo. De Remia Mayolijn (100% plantaardig) is weer aanwezig.

Martine op 25-11-2016 - 9:23

Fijn Arne, dankjewel voor het laten weten.

Marion op 10-9-2017 - 19:06

Bètacaroteen is van wortelen en niet van vis.

Martine op 10-9-2017 - 19:16

Ja klopt Marion, maar in drankjes wordt betacaroteen soms gebruikt in combinatie met gelatine als hulpstof. Gelukkig komt dat maar heel zelden voor.

Schrijf een reactie

Gewoon Vegan gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.