Papadums

door onder Chips & zoutjes
Kenmerken: , , , , ,

Papadums, veganAls je bij een Indiaas restaurant gaat eten, krijg je als voorgerechtje vaak een paar ronde crackers met een dip. Deze crackers zijn papadums of papad en worden gemaakt van peulvruchtenmeel, meestal linzen of kikkererwten. Bij supermarkten en toko's kun je gedroogde rauwe papad kopen, die je dan zelf kunt afbakken in een (frituur)pan of in de magnetron.

De papad op de foto zijn extra bijzonder. Ze zijn gemaakt door Lijjat, een heel succesvol coöperatief van Indiase vrouwen. Volgens Wikipedia zijn ze klein begonnen, met zeven vrouwen en een voorraadje meel. Inmiddels bestaat het coöperatief al meer dan 50 jaar en zijn er afdelingen in heel India. Het coöperatief organiseert ook allerlei sociale initiatieven, van campagnes om de leden te leren lezen tot noodhulp voor mensen die getroffen zijn door een overstroming.

De ingrediënten

Linzenmeel, knoflook, groene chili, zout, sodium bicarbonaat, plantaardige olie.

Hoe smaakt het?

PappadumLijjat maakt allerlei verschillende smaken papadums. Op de foto zie je de groene chili variant, maar er zijn onder andere ook papad met komijnzaad, knoflook en zwarte peper. Lijjat betekent lekker, en dat klopt! Ik vind ze soms een beetje aan de zoute kant, maar als je ze ergens bij eet merk je dat niet zo.

Ik maak de papadums meestal in de magnetron. Je legt één tot drie papadums op een bordje en zet ze ongeveer een minuut in de magnetron op de hoogste stand. Je kunt ze ook frituren of in een koekenpan bakken met een klein beetje olie. Je kunt ze eten bij een curry in plaats van brood, of als voorgerechtje met dips. Zelf vind ik ze ook erg lekker in plaats van chipjes bij een biertje.

Wat kost het en waar is het te koop?

Te koop bij toko's. Een zakje met 200 gram (15 papadums) kost €1,60.

5 Reacties

Marijke Mollema op 27-1-2016 - 9:59

De beide soorten pappadums van Jumbo zijn ook vegan zag ik!

Martine op 27-1-2016 - 13:04

Goed om te weten! Dankjewel voor de aanvulling Marijke.

Janneke op 19-4-2018 - 21:09

Zag ze vandaag in een toko. Op de verpakking stond frituren of in de magnetron. Ben geen fan van frituren en vind een magnetron helemaal niks; een onding en electromagetische velden. Je zegt dat het ook in een koekenpan kan. Gaan we proberen. Of misschien in de oven.

jolanda op 10-11-2018 - 21:54

Gaat geweldig in de airfryer!

Martine op 10-11-2018 - 22:40

Goeie tip Jolanda!

Schrijf een reactie