Mock chicken seitan

door onder Vleesch
Kenmerken: , , , , ,

Mock chicken seitan, veganIn China, waar veel vegetarische boeddhisten zijn, is er al veel langer een traditie om vleesvervangers te maken dan bij ons in het Westen. Deze 'mock chicken' is bijvoorbeeld een soort Chinese vegetarische kipstukjes. Het is gemaakt van tarwe-eiwit/seitan en zit in een blikje met bouillon. Er zijn ook andere soorten Chinees nepvlees van seitan, zoals mock duck en mock abalone, die allemaal worden verkocht in dezelfde soort kleine blauwe blikjes.

De ingrediënten

De ingrediënten op de Nederlandse sticker komen niet helemaal overeen met de ingrediënten op het originele etiket op het blikje zelf. Op het blikje staat: gefrituurde gluten (tarwe, soja), sojasaus (sojabonen, tarwe, water, zout), suiker, monosodium-glutamaat, soja-olie.

Hoe smaakt het?

Mock chicken seitan, veganDe seitan is lekker mals en heeft een subtiele hartige smaak. Je moet het wel even goed knapperig bakken in een beetje olie. Het is ook lekker om de stukjes even goed op smaak te brengen met kruiden of een roerbaksausje, want kaal zijn ze een beetje saai. Zoals op het blikje te zien is hebben de stukjes aan één kant een soort 'kippenvel' textuur, freaky! De bouillon vind ik een beetje vreemd smaken, die gooi ik liever weg.

Wat kost het en waar is het te koop?

Je kunt deze seitan vinden bij Aziatische toko's. Een blikje van 290 gram kost ongeveer €1,65. Veel goedkoper dan seitan uit de biowinkel of supermarkt.

11 Reacties

Sanne op 6-4-2015 - 22:41

Ik heb dit inderdaad wel eens gezien in de Aziatische supermarkt, ook allerlei varianten erop. En ik was zo verbaasd dat het vegan was! Want zo ziet het er echt niet uit. Leuk dat je een beetje weet te vertellen over vleesvervangers in China :). Ik heb dit nog niet geprobeerd, omdat ik het er eerlijk gezegd inderdaad een beetje freaky uit vind zien, maar misschien moet ik 't maar een keer kopen :). Ik ben trouwens echt zo blij met jouw website, echt geweldig! (en vooral echt onwijs handig voor nieuwe veganisten zoals ik en voor niet-veganisten die benieuwd zijn naar veganistisch eten, want echt, zo moeilijk is het niet om veganistisch te eten ;) ik blijf me ook verbazen, mede door jouw website, hoe makkelijk het is om vegan te eten vanuit de supermarkt). Liefs!

Martine op 7-4-2015 - 8:53

Thanks Sanne! Erg leuk om te horen dat mensen zo veel aan deze site hebben. Als je de mock chicken in kleinere stukjes snijdt en bakt valt die maffe textuur niet zo op. Het is dan net 'gewone' seitan. Ik eet het graag bij roerbakgerechten en noodles, of in een wrap of pitabroodje.

Sanne op 15-4-2015 - 22:31

Ah, dat is handig om te weten hoe jij het eet, Martine! Als ik weer eens in een Aziatische supermarkt ben dan neem ik wel weer een kijkje, en hopelijk durf ik het dan aan, haha. Vast wel :).

Lisanne op 30-4-2015 - 13:41

Weet je toevallig ook of deze in zaandam te halen zijn?

Martine op 30-4-2015 - 13:56

Ja! Toko Gembira op de Rozengracht heeft de mock chicken. Ik koop het daar regelmatig. Moet nog eens vragen of ze ook mock duck in hun assortiment willen opnemen.

David op 4-6-2015 - 13:37

Ik vind deze eerljk gezegd niet heel erg smakelijk. Ik heb liever de mock duck of chicken uit de vriezer (kan je bijvoorbeeld halen bij Dun Yong (Stormsteeg, Amsterdam) of bij Hong Kong Superstore (Kinkerstraat, Amsterdam). Smaken verschillen gelukkig. Wah Nam Hong (De Flinesstraat) heeft meerdere varianten van de blikken, maar geen mock duck/chicken in de vriezer!

Martine op 4-6-2015 - 13:50

Die vriezerproducten moet ik ook eens proberen. Ik vind deze seitan wel geslaagd, zeker als ik ze nog wat extra op smaak breng met een beetje roerbaksaus. Ik vind het vooral fijn dat deze relatief goedkoop zijn, en dat ze geen ruimte opnemen in de koelkast/vriezer. Maar smaken verschillen inderdaad.

Alaidys op 13-6-2015 - 17:04

Ik heb deze en heleboel varianten uit blauwe blikje geprobeerd. Vind het erg lekker alleen zijn het niet echt 'varianten', want ze smaken allemaal behoorlijk hetzelfde :P

Martine op 13-6-2015 - 18:24

Ja klopt, er is niet zo veel verschil in smaak. De texturen van de varianten zijn wel een beetje anders.

Lesley op 15-6-2015 - 11:09

Ik had zaterdagavond een bbq voor zo'n 100 wielrenners en er zaten ook wat vegatariers tussen. Mock chicken en tempeh sate gemaakt. Sate gewoon in dezelfde marinade als de kipsaté (ja, ja een andere bak marinade natuurlijk) en de mock kip met shoarma kruiden. Tempeh op de bbq en de vega shoarma even in een wok met hete olie. Smullen voor iedereen! Heb binnenkort weer een flinke bbq te verzorgen en dan ga ik de mock duck en mock pork ook eens proberen...

Martine op 15-6-2015 - 11:40

Leuk Lesley! Fijn dat je zou goed voor de vegetariërs gezorgd hebt :)

Schrijf een reactie