Koopmans cakemix

door onder Pakjes en zakjes
Kenmerken: , , ,

Koopmans boeren cakemix, veganCakemix uit de supermarkt zoals deze van Koopmans ook verrassend vaak vegan. Koopmans heeft mij per email bevestigd dat de e-nummers en aroma's in de hun mix voor Boerencake en Fijne cake plantaardig zijn, maar waarschijnlijk zijn nog veel meer van hun mixen vegan.

Ik heb voor Vegetus een recept gemaakt (linkje!) waarmee je deze cakemixen heel makkelijk vegan kunt bakken zonder ei of ei-vervangers. Mijn vegan recept is zelfs makkelijker en goedkoper dan het standaard recept wat op het pakje staat!

De ingrediënten

Sui­ker, tarwebloem, zet­meel (o.a.tarwe), mais­meel, emul­ga­to­ren (E475, E471), rijs­mid­de­len (E450, E500), zout, aro­ma's.

Hoe smaakt het?

Vegan cakeDeze cakes smaken lekker naar ouderwetse cake zoals je oma ze vroeger maakte. Als je mijn recept volgt voor de bereiding worden ze ietsje smeuïger dan je misschien gewend bent van een traditionele cake, maar ze zijn minstens net zo lekker. Mijn favoriet is de Boerencake. Die vind ik net wat lekkerder van smaak en textuur dan de Fijne cake.

Wat kost het en waar is het te koop?

Je vindt deze cakemixen bij de meeste A-merk supermarkten. Ze kosten ongeveer tussen de 90 cent en 1 euro per doos.

6 Reacties

Lianne op 12-9-2016 - 16:29

Super! Alleen wat gebruiken jullie als 'boter' in de cake? Kan dit met de smeerboter van Alpro?

Martine op 15-9-2016 - 7:23

Hoi Lianne, ik maak deze mixen eigenlijk altijd met vloeibare olie in plaats van boter. Daarvoor heb ik een speciaal recept op mijn andere blog dat ook nog eens makkelijker te maken is dan de instructies op de doos (zie ook het linkje in het artikel): https://vegetus.nl/cakemix-bakken-zonder-ei/ Alpro smeerboter heeft eigenlijk een te laag vetpercentage om er goede cakes mee te bakken.

Jasmijn op 6-12-2016 - 14:42

Ik heb deze gebruikt om er muffins van te maken. Heb ze 25 minuten in de oven gedaan in plaats van de 55 voor een cake, er kwamen 10 muffins uit. Ze zijn heerlijk! De korst is lekker krokant en het midden is heerlijk luchtig geworden. Ze waren om uit te delen op school voor mijn dochter haar verjaardag. Heb ze dan ook eerst zelf gemaakt op proef voor zij ze mocht maken. Heb ze bijna allemaal opgegeten, hahahhahaha.

Martine op 6-12-2016 - 16:37

Fijn dat het zo goed gelukt is Jasmijn!

Petrab op 2-11-2017 - 18:19

hoi ik heb een vraag is de appeltaartmix van koopmans ook vegan ? groetjes petra

M van de Sande op 21-1-2023 - 14:19

Ik heb Koopmans een email gestuurd met de vraag welke "aroma's" er in de vegan cakemeel zitten. Want als er bijvoorbeeld "vanilline" in zit, dan heb je het over een chemische variant van de echte vanille, die bovendien verdacht wordt van carcinogene (dus kankerverwekkende) eigenschappen. Vroeger was het in de Nederlandse regelgeving verplicht om alle aroma's en hulpstoffen precies te benoemen, maar dat is dus kennelijk niet meer verplicht. Wachten we weer op Europese regelgeving, of wordt het misschien toch tijd om ons als consument voortaan eerlijk te informeren over alle stofjes die in ons eten gestopt worden?

Schrijf een reactie