Koolzaadolie met botersmaak

Koolzaadolie met botersmaak, veganUPDATE: deze olie is niet langer verkrijgbaar bij Albert Heijn. Stuur AH een bericht als je wilt dat dit product weer terugkomt in het assortiment.

Deze koolzaadolie van Teutoburger smaakt naar gesmolten boter. Dat is leuk voor bechamel saus, zelfgemaakte plantaardige boter, of gewoon als je een vervanger zoekt voor roomboter om in te bakken (niet geschikt voor bakken op hele hoge termperaturen). Ik gebruik het ook graag om aardappeltjes in te roosteren in de oven. Koolzaadolie is rijk aan omega-3 vetten, dus het is ook nog eens goed voor je!

De ingrediënten

Koudgeperste olie uit de kiem van de koolzaad (zonder de bittere schil).

Hoe smaakt het?

Ik vind deze olie erg lekker. De botersmaak wordt minder als je de olie sterk verhit, dus voor optimale smaak kun je hem het beste zo koud mogelijk verwerken en of het laatst aan je gerecht toevoegen.

Wat kost het en waar is het te koop?

Ik kocht deze koolzaadolie van Teutoburger bij Albert Heijn. Een fles van 500 ml kost €4,49. vergelijkbaar met olijfolie. Sommige andere supermarkten en specialiteitenwinkels verkopen ook koolzaadolie met botersmaak, bijvoorbeeld van het merk Brassica.

7 Reacties

ramona op 11-12-2015 - 17:53

Hi! Na lang rondbellen en zeuren heb ik de Marqt zover gekregen dat ze het besteld hebben voor me in Amsterdam. Ze kunnen het (met een kleine omweg) bestellen, per 6. De manager gaf aan dat als veel mensen het vragen het wel in het assortiment zou kunnen (bij Marqt haarlemmerstraat). Dus ik dacht, aangezien AH ons in de steek laat zouden we de Marqt nog kunnen proberen? Ik heb iig weer 2 flessen en ga de volgende keer ze allemaal afnemen. Er zijn er nog 4 nu bij de Marqt Amsterdam iig :) Ik had ook de Jumbo geprobeerd over te halen om het in het assortiment op te nemen, maar die werken tot op heden nog niet mee....

Martine op 11-12-2015 - 21:37

Wow, wat een goeie actie! De Marqt of de Haarlemmer is voor ons ook wel bereikbaar, dus als het in het assortiment komt wil ik daar ook best af en toe een flesje halen.

ramona op 11-12-2015 - 22:20

Ik zeg; mail de Marqt allen! Ze zijn echt welwillend maar gaan niet speciaal voor mij met die flessen blijven zitten (ik had niet genoeg op mijn rekening, want daar doen ze alleen pinnen, dus kon er maar 2 kopen nu). Dan nemen ze het graag op in het assortiment, blijft toch voor eeuwig goed dat spul dus t hoeft niet heel hard te gaan. BEN ZO BLIJ :D

Marlies op 17-4-2017 - 22:16

Ik zie 'm wel (weer?) op de site van AH staan! https://www.ah.nl/producten/product/wi227149/teutoburger-koolzaadkiemolie-botersmaak

Martine op 18-4-2017 - 0:55

Leuk Marlies! Ik zal opletten of ik hem in de winkel kan vinden.

Jeanette op 19-7-2020 - 11:52

Hoi Martine, Dit is al een oude post natuurlijk, maar ik heb er toch een vraag over. Ik koop de koolzaadolie (raapzaadolie) met botersmaak tegenwoordig bij Jumbo. Super (AH had hem niet meer, misschien nu weer wel). Ik gebruik hem door de "glorious butter" uit het boek van Miyoko Schinner, en dan is het geweldig lekker roomboterig. Of door gebak (ipv kokosolie). Maar mijn vraag, waar komt die roombotersmaak (of eigenlijk, waar komt die smaak, die ook in roomboter is) eigenlijk vandaan? Ik kan dat op internet eigenlijk niet goed vinden. Weet jij dat misschien? THNX!! Jeanette

Martine op 24-8-2020 - 15:35

Hoi Jeanette, kunstmatige botersmaak wordt gemaakt van butaandion, een bijproduct van gisting. Waarschijnlijk bevat de koolzaadolie van nature deze stof, of eentje die er sterk op lijkt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Butaandion

Schrijf een reactie