
Er zijn nu 6 soorten vegan vleeswaar van vleesproducent Kips, snijworst, snijworst met tuinkruiden, paté, paté mediterraan, smeerworst, smeerworst met tuinkruiden én filet Americain. Als je de verpakking mag geloven bestaat Kips bestaat al meer dan 100 jaar, en nu brengen ze pats-boem meerdere vegan producten op de markt. The times they are 'a changing! Probeer ook de spiesjes en nuggets van Kips.
Al deze producten hebben een vegan keurmerk. De filet americain is soja-vrij en de paté is mogelijk glutenvrij (dat staat niet expliciet op de verpakking). Bij de portieverpakkingen smeerworst en filet americain zit een kleine opener zodat je geen mesje hoeft bij je hoeft te hebben om de verpakking te openen, handig!
De ingrediënten
Smeerworst: gerehydrateerd soja eiwit 32%, gerehydrateerd erwteneiwit 24%, plantaardige oliën (kokos, zonnebloem), groenten (ui, rode bieten, wortelpuree), water, maltodextrine, aardappelzetmeel, gemodificeerd zetmeel (maïs, tapioca), erwtenvezel, specerijen, zout, tomatenpuree, gehydrolyseerd maïs eiwit, rode radijs concentraat, gemodificeerd zetmeel, dextrose, antioxidanten: E301, E300, champignon extract, gistextract, natuurlijk aroma, gistextract (bevat gerst).
Snijworst: gerehydrateerd soja eiwit 35%, plantaardige oliën (zonnebloem, kokos, koolzaad), gerehydrateerd erwteneiwit 14%, water, groenten (rode biet, ui, wortelpuree), tarwebloem, maltodextrine, gemodificeerd maïszetmeel, erwtenvezel, zout, specerijen, natuurlijke aroma's, gehydrolyseerd maïs eiwit, tomatenpuree, rode radijs concentraat, dextrose, antioxidanten: E301, E300, champignon extract, gistextract, uienextract, suiker, glucosestroop.

Paté: gerehydrateerd soja eiwit 33%, plantaardige oliën (kokos, zonnebloem), gerehydrateerd erwteneiwit 16%, groenten (ui, rode biet, wortelpuree, rode paprikapuree), water, maltodextrine, aardappelzetmeel, gemodificeerd zetmeel (maïs, tapioca), zout, tomatenpuree, specerijen, gehydrolyseerd maïs eiwit, dextrose, antioxidanten: E301, E300, champignon extract, gistextract.
filet americain: water, zonnebloemolie, tarwe-eiwit 11%, tomatenpuree, maltodextrine, plantaardige vezel, specerijen (bevat mosterd), gemodificeerd maïszetmeel, zout, ui, suiker, azijn, natuurlijke aroma's, maïszetmeel, mosterd (water, mosterdzaad, brandewijnazijn, zout, suiker, specerijen (kurkuma, chili)), specerij-extracten, kleurstof: E150c, emulgator E473, knoflookpoeder, gehydrolyseerd maïs eiwit, verdikkingsmiddel E415, gistextract, citroensapconcentraat, voedingszuur: citroenzuur.
Hoe smaakt het?
Al deze producten zijn lekker zacht en romig. De snijworst en paté zijn mijn favorieten. De filet Americain is niet zo aan mij besteed.
De smeerworst is het meest mild van smaak. De snijworst is wat meer gekruid, vergelijkbaar met de
petit paté van de Vegetarische Slager. Deze worst kan in plakjes gesneden worden, maar hij is ook smeerbaar. De paté doet me sterk denken aan
Tartex paté, mild hartig met een subtiele champignonsmaak. De filet americain is behoorlijk kruidig en een beetje zurig. Hij heeft iets grotere vezeltjes dan de filet americain van de Vegetarische slager.
Wat kost het en waar is het te koop?
De vegan producten van Kips zijn voorlopig alleen te koop bij Albert Heijn. Elk van de verpakkingen kost €1,85 voor 120 of 125 gram.
16 Reacties
Ik heb inmiddels de snijworst gekocht en die is echt zo lekker! Smaakt me een stuk beter dan de pate van de Vegetarische Slager. Nu nog eens de paté van Kips uitproberen.
Ik kocht de paté. Smaakt prima Voor mij de lekkerste in zijn soort.
Ik heb de snijworst gekocht. Het is zeker 40 jaar geleden dat ik voor het laatst dit soort worst heb gehad. Na de eerste hap ben ik naar de koelkast gelopen om de controleren of ik echt wel de vegan had gepakt en niet de gewone! Het was lekker. Ik weet echter niet of ik het vaak ga kopen. Ik weet niet of ik zo'n bedrijf wel wil steunen. Dan liever de vegetarische slager.
Dat is ook mijn probleem een beetje Misty. Aan de ene kant wil ik geen vleesproducent steunen, aan de andere kant... hoe meer ‘herkenbaar’ aanbod hoe meer mensen misschien ook makkelijker kiezen voor een vegetarisch of (liefst) plantaardig alternatief. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de snijworst!
De Paté smaakt naar mijn mening goed. Beetje erwtenachtig, wat niet vreemd is uiteraard. Maar lekker. Met wat peper er op. De snijworst nog niet geprobeerd. De paté en filet americain van VS vind ik veel te zoet. Maar wat misty zegt, ik weet niet of ik eigenlijk wel zulke bedrijven wil steunen. Aan de ene kant dieren blijven afslachten en aan de andere kant veganisten bedienen. En lees bij 'de andere kant' eigenlijk maar gewoon een slaatje slaan uit beiden markten. Ik snap ook niet zo heel goed waarom er veganistische ham of kip vlees moet zijn.. Het blijft "processed food".
Dat is waar ik ook mee worstel: het is heel vreemd/hypocriet dat een vleesgigant dit aanbiedt. En moeten we het dan juist kopen (om een signaal af te geven) of juist niet? Wat is wijsheid? Een ethiek-kwestie dit....
Je kan deze kwestie van twee kanten bekijken. Ja je support een bedrijf dat óók (op dit moment vooral) dierlijke producten verkoopt. Maar dat doe je ook als je iets koopt doet bij een willekeurige supermarkt, biowinkel, snackbar, restaurant etc. De meeste grote voedselbedrijven verdienen een groot deel van hun geld met dierlijke producten. Je kunt ervoor kiezen om te proberen zo veel mogelijk kleine vegan bedrijven te steunen, dat is op zich een legitieme keus. Maar bedenk daarbij wel dat grote bedrijven meestal ook een groter bereik, reclamebudget en ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Als Kips ziet dat deze producten goed lopen gaan zo waarschijnlijk steeds meer plantaardige producten maken en hopelijk minder dierlijke. Ook zullen ze misschien grote reclamecampagnes lanceren om die producten te promoten. Dat zien we nu al met Becel, die in heel Nederland in bushokjes en op stations posters heeft opgehangen met 'planten zijn de nieuwe koeien'. Een klein vegan bedrijf of outreach organisatie heeft niet de middelen om zo'n actie te financieren. Dus ja, het verhaal heeft twee kanten. Je geeft je geld aan een vleesbedrijf, maar ik denk dat we de medewerking van vleesbedrijven hard nodig hebben om langzaam aan een plantaardige toekomst te werken.
Goed punt Martine. Zo had ik het nog niet helemaal bekeken, maar stond er nog steeds ambivalent tegen over. Blijft wel het punt dat ik het gek vind om vegan kippenvlees te eten. Kunnen we die producten niet anders noemen? Ik snap ook wel dat het is om de mensen over te halen om van echt vlees naar vegan vlees te gaan, maar.. soja melk is geen melk. amandel melk is geen melk. (heb je dat grappige filmpje gezien van de amandel boerderij? (https://www.youtube.com/watch?v=JJCTIPWPNtw) ) Enniwee. Fijne dag u allen!
Ook met de naamgeving is het maar net hoe je ernaar kijkt. Vleesnamen helpen inderdaad om vegan producten voor meer mensen toegankelijk te maken. Amandelmelk, sojamelk en kokosmelk bestaan al honderden jaren in verschillende landen en worden ook al heel lang zo genoemd. Als je melk ziet als een witte neutraal smakende vloeistof, waarom zouden niet-dierlijke melksoorten dan geen 'melk' mogen heten? Ik vind het juist heel tof dat het begrip 'vlees' nu op dezelfde manier wordt opgerekt, zodat het staat voor een eiwitrijk product met een lekkere beet en een hartige smaak, wat zowel plantaardig als dierlijk kan zijn. Bij kipstukjes is de associatie met het dier misschien inderdaad een beetje verwarrend (hoewel mensen daar in de praktijk prima mee overweg blijken te kunnen), maar termen zoals burger, worst, schnitzel etc. zijn wat mij betreft niet voorbehouden aan dierenvlees. Een naam is maar een naam. In een slavink zit geen sla en geen vink, in een hamburger zit geen ham. Daar valt ook niemand over.
:) Je hebt er duidelijk langer en beter over nagedacht dan ik. Zo had ik het nog niet bekeken. Dank je! Wel fijn dat deze website bestaat trouwens.
Gewoon kopen van plantaardig voedsel bij de 'vleesindustrie'. Zo gauw ze zien dat ze meer en makkelijker kunnen verdienen aan veganfood gaan ze vanzelf dit meer verkopen. De voordelen is dat veganfood goedkoper kan worden. Soms moeten ook grote bedrijven leren hoe de samenleving veranderd.
Ik had laatst bij AH bonus een actie waarbij ik een van deze producten gratis mee mocht nemen. Ik heb de smeerworst meegenomen. Ik vond hem sterk genoeg smaken. In één zo'n dingesje zit precies genoeg voor twee boterhammen op elkaar, handig. Met het openmaakdingetje kon ik niet overweg.
Wat een heerlijke vegetarische Kipsleverworst. Ongelooflijk lekker vegetarisch alternatief.
Wij hebben de Kips broodbeleg ook geprobeerd, maar nee , de leverworst zat een vreemde smaak aan. Ook de pate niet, dan hebben we ze liever van de vega slager. Maar net wat sommige zeggen misschien komt het ook wel omdat ze ook van dierlijke producten beleg maken.
De paté en snijworst zijn prima, ik kan er wel van blijven eten. En dat is om allerlei redenen een goede zaak. Ik snap alleen de politiek hier niet zo goed. Ik heb jaar in jaar uit koekjes en andere dingen gekocht bij biologische winkels waar het nodige op de smaak viel aan te merken. Met idealisme alleen krijg je geen lekkere producten. Maar veel mensen maken de overstap naar vegetarische voeding niet als ze dat vegetarische eten niet lekker vinden. Verder brengt elk bedrijf producten op de markt om eraan te verdienen. Daar zijn het bedrijven voor. Kips heeft koks in dienst die lekkere gerechten kunnen maken, profiteer daarvan, zou ik zeggen. Oké, het is processed food, nou en? Ik kan het zelf niet zo lekker maken. Als je wil dat meer mensen vega of vegan gaan eten, is dit een goede manier om dat te bereiken, en wie geen voorbewerkte waren wil eten, koopt ze gewoon niet. En de VS is overgenomen door een andere gigant, moet je die dan blijven steunen?
Helemaal mee eens Peter. Veganisme zal pas echt groot worden als grote bedrijven een goed vegan assortiment gaan aanbieden. Ik ben dus heel blij met deze producten en ik vind het ook niet erg dat DVS overgenomen is. Als ze maar lekker veel vegan en vega blijven verkopen is het goed.
Schrijf een reactie