Kikkererwtenmeel

door onder Leuke ingrediënten
Kenmerken: , , , , , , ,

Kikkererwtenmeel, veganIk post op deze site vooral kant-en-klare producten, maar kikkerertenmeel is zo handig als je vegan kookt, dat ik het er toch graag bij wil zetten. Je kunt het gebruiken als een lekker en eiwitrijk alternatief voor eieren in allerlei recepten zoals quiche, omeletten, pannenkoeken en zelfs 'eierkoeken'.

Het wordt bij toko's verkocht onder verschillende namen, zoals gram flour (zie de foto) en garbanzo flour. Het is allemaal hetzelfde spulletje, dus hoe het heet maakt geen verschil. Je vindt het ook bij steeds meer supermarkten, en dan heet het gewoon 'kikkererwtenmeel'.

Hoe smaakt het?

Kikkererwtenmeel geeft gerechten een lekker hartige, licht noot-achtige smaak en een smeuïge textuur die in de verte aan gebakken ei doet denken. Ongekookt smaakt kikkererwtenmeel een beetje vies (ik heb wel eens gelezen dat iemand het naar belegen teennagels vond smaken) dus schrik niet als je het rauwe beslag niet lekker vindt, want als het eenmaal gaar is smaakt het heerlijk.

Wat kost het en waar is het te koop?

Kikkererwtenmeel kun je bij verschillende winkels kopen. Ik haal zelf altijd deze grote zakken van een kilo voor €2,50 bij de toko. Als je geen toko hebt, kun je het ook bij gewoon bij Albert Heijn of Jumbo vinden van het merk Smaakt, in het schap met de bio-producten. De meeste biowinkels verkopen het ook, van het merk Johannesmolen.

7 Reacties

Sonja op 24-11-2016 - 14:27

Hihi, belegen teennagels, die heb ik gelukkig nooit hoeven proeven!

Birgit op 13-12-2016 - 11:21

Bij Action is het ook te koop

Martine op 13-12-2016 - 11:39

Dat wist ik niet Birgit, dankjewel voor de tip!

Maarten op 19-3-2018 - 18:28

Gebruik kikkererwtenmeel graag om hummus te maken, scheelt een hoop werk i.p.v. kikkererwten koken en pureren. Ik heb wel gemerkt dat ik het (met specerijen en/of kruiden aangemaakte) kikkererwtenmeel beter een tijd kan laten weken en ook een behoorlijke tijd laten pruttelen om van de wat rauwe smaak en textuur af te komen. Hebben jullie advies voor mij hoe lang dat het best te doen? Door het malen zou het kikkererwtenmeel toch minder lang te hoeven weken en koken?

Martine op 20-3-2018 - 15:31

Hoi Maarten, ik heb er nog nooit hummus van gemaakt, maar als ik kikkererwtenmeel kook voor gerechten, dan breng ik eerst water aan de kook en dan strooi ik daarna het droge kikkererwtenmeel erin. Dit laat ik een minuut of vijf zachtjes doorkoken terwijl ik het goed roer. De rauwe smaak is er dan af. Zie bijvoorbeeld dit recept: https://vegetus.nl/kikkererwten-tofu/

Frank op 28-4-2018 - 18:13

Het is maar goed dat rauwe kikkererwten meel een beetje vies smaakt want rauwe kikkererwt is giftig.

Harm godwaldt op 2-4-2020 - 9:44

Zie koken met max 31-3-20

Schrijf een reactie