Flora Plant vegan ‘roomboter’

door onder Broodbeleg, Leuke ingrediënten
Kenmerken: , , , , ,
Flora vegan roomboter

Er is een nieuwe vegan margarine op de markt van het merk Flora, een merk van levensmiddelenconcern Unilever. Er is een gezouten en ongezouten variant.

De ingrediënten

Ongezouten: plantaardige oliën (duurzame palm, zonnebloem, raapzaad), gefilterd water, bereiding van tuinbonen, plantaardige emulgator (zonnebloemlecithine), natuurlijke aroma's.

Hoe smaakt het?

Wow, dit spul smaakt naar roomboter. Blijkbaar hebben ze een hele goede vegan boteraroma ontwikkeld, top! Ik vind deze gezouten variant wel heel zout, dus ik wil ook de ongezouten nog proberen. Als die net zo'n lekkere boterachtige smaak heeft als deze, kun je daar vast ook hele lekkere botercrème, koek en gebak mee maken. Hij heeft een vetgehalte van 79%, dus dat is net genoeg om ermee te kunnen bakken.

Wat kost het en waar is het te koop?

Deze vegan boter is te koop bij Albert Heijn. Een bakje van 225 gram kost €2,29.

62 Reacties

jannie op 14-3-2018 - 23:06

De ongezouten hebben we vorige week gekocht en is heel erg lekker. Maar vind het wel te vet om elke dag , bij het ontbijt en de lunch te eten.

Catharina op 15-3-2018 - 12:01

Hou toch op met zeuren over te vet of te zout......het is niet vetter, zouter of gezonder dan “gewone” boter......het is geweldig dat deze boter vrij is van dierenleed.....en daar doe ik het voor.......!!!!!

Marije op 17-3-2018 - 22:52

Te vet of te zout, dat is persoonlijk, kan met een dieet te maken hebben.

Ramona op 19-3-2018 - 13:08

Ik heb de ongezouten gekocht, ik bemerk niet echt een botersmaak zoals bij the good ol koolzaadolie met botersmaak. Helaas.

Martine op 19-3-2018 - 15:52

Oh dat is jammer inderdaad!

Nadine op 21-3-2018 - 20:11

Ik begrijp dat de bewuste consument graag palmolievrij wil, want de palmolieplantages verwoesten tropisch regenwoud en de arbeidsomstandigheden zijn er belabberd. Maar als er dan, zoals bij Flora, kokosolie of -vet in zit, vraag ik me af of dat nou echt beter is - kokospalmplantages krijgen (nog) niet dezelfde aandacht als palmolie, maar dat zegt niets!

Inez op 22-3-2018 - 12:36

Is de margarine ongehard? Ik weet nooit hoe ik transvetten herkennen moet. Ben niet heel puriteins, maar vet dat in je aderen blijft steken, schrikt me toch wel af....

Inez op 22-3-2018 - 12:41

Nog een aanvulling. Ik googlede net even: het gaat bij transvetten niet zo zeer om de ingrediënten als wel om de bewerking die het ondergaan heeft tijdens fabricage. Dan lijkt het me helemaal lastig te herkennen. Tips?

Martine op 22-3-2018 - 13:30

Hoi Inez, als er gehard vet in een product zit moet dat bij de ingrediënten vermeld worden. In deze margarine zit dus geen gehard vet en ook geen transvet. Hier kun je meer lezen over hoe het precies zit met margarines: https://vegetus.nl/is-margarine-nog-steeds-ongezond/

Marga op 1-5-2018 - 12:13

Dit vette troepje is bijzonder lekker. Ik kan er zo wel een hele theelepel of paplepel of soeplepel van op smullen. Maar och, wat zielig toch weer voor die koolzaadplantjes, het kokosnootje, de kleine lieve zoutkorreltjes, de amandeltjes, en oh die worteltjes! Wat een leed toch weer, en wsch net zoveel als die koe die elke dag bruut gemolken wordt voor de Echte Boter. Grutjes.. bestaat er dan geen vet smeersel dat niet met leed te maken heeft? En dat zwarte dekseltje? Betekent dat iets van de duivel dan? Flora... zwart... vet.... oh jee, echt allemaal key words van Satan! Niet meer eten hoor!

Lila op 31-5-2018 - 12:05

Even een waarschuwing.. niet buiten de koelkast laten tenzij het vrij koel is in huis. Laatst (zo heet was het niet binnen) was na slechts twee uur vrijwel alles een vloeistof geworden!

Astrid op 11-6-2018 - 9:28

Klopt, omdat er vnl kokosolie in zit ligt het smeltpunt heel laag. Niet langer dan een half uur buiten de koelkast laten dus... als het echt is gesmolten kun je het overigens wel weergewoon laten opstijven in de koelkast en gebruiken, het wordt niet ranzig omdat er geen dierlijke vetten in zitten.

Netty op 15-7-2018 - 11:49

Wat staan hier nou toch voor rare en onvriendelijke reacties op reacties…?! Waarom is het zeuren wanneer je niet te vet wilt eten en bewust omgaat met palmolie?? Afgezien daarvan….ik heb gisteren pas deze site gevonden en ben er erg blij mee! Heel veel goede informatie, waarvoor dank! Deze boter ga ik zeker kopen en proberen. Ik eet geen boter meer op brood maar vind het wel weer eens leuk om iets te bakken.

Martine op 15-7-2018 - 19:13

Fijn om te horen Netty!

wilma ammerdorffer op 25-8-2018 - 10:57

ik hou van gezouten roomboter dus deze gezouten Flora vind ik ook heel lekker. Het enige mispuntje is dat het heel snel smelt maar dan ook heel snel.

Nina op 26-8-2018 - 10:26

heeft er al iemand ervaring of weet iemand of je flora ook kan gebruiken om koekjes, cakes en zo te maken?

Martine op 26-8-2018 - 20:59

Hoi Nina, mijn ervaring is dat flora vrij zacht is en snel smelt als het een beetje warm wordt. Als je hem wilt verwerken in koekjes etc. zou ik dus zorgen dat hij goed koud is en dat je keuken ook echt koel is. Je kunt het misschien combineren met een stevigere margarine zoals die van Wajang.

Miranda op 1-11-2018 - 19:12

Ik vind deze boter erg lekker. Helaas is hij bij de Albert Heijn niet meer in het assortiment ,had ik eindelijk een margarine gevonden die ik goed kan verdragen vanwege mijn darmziekte.

Willy op 6-11-2018 - 13:23

Ik heb via Scoupy deze boter uitgeprobeerd en was gelijk favoriet, helaas nergens meer te krijgen !

Jan op 10-11-2018 - 10:16

AH heeft het niet meer.dus in heel zvl niet meer te koop,en dan is het pas nieuw,fabrikant niet te bellen.

Inge op 12-11-2018 - 0:21

Ja zo jammer dat het niet meer bij de AH te verkrijgen is, enkel nog online de ongezouten variant. Denk dat het uit productie is en niet meer terug komt?

Martine op 12-11-2018 - 8:55

Hoi Inge en iedereen die het jammer vindt dat de Flora boter weg is. Ik heb geruchten gehoord dat dit product binnenkort terugkomt onder het merk Becel. Ik hoop dat het waar is.

Anne op 15-11-2018 - 7:55

Super jammer dat het niet meer te koop is. Ik hoop echt dat het gerucht dat het via becel gaat worden uitgebracht waar is. Becel is niet meer van unilever dus hoop het flora deel ook door upfield is meegekocht.

Marja op 19-11-2018 - 10:43

Echt zonde, net gebeld met de Becel klantenservice en het is niet meer in het assortiment. ZO ZONDE! Hoe moet ik dan mn beschuiten met muisjes smeren strakjes? Ik eet geen dierlijke boter en geen palmolie:(

Martine op 19-11-2018 - 11:07

Hoi Marja, je zou Cocovit margarine van Ekoplaza kunnen gebruiken, die is ook palmolievrij. https://www.ekoplaza.nl/producten/product/cocovit-margarine Het is overigens wel de sterk vraag of het zin heeft om in plaats van palmolie andere tropische oliën te gebruiken. Er wordt veel bos gekapt voor palmolie, maar het heeft wel de hoogste opbrengst met vierkanten meter van alle oliesoorten. Als we bijvoorbeeld massaal kokosolie gaan gebruiken in plaats van palmolie, wordt het probleem potentieel nog veel groter, omdat er veel meer landoppervlak nodig is om met kokospalmen dezelfde opbrengst te hebben als met palmoliepalmen. Daarom kies ik er persoonlijk voor om palmolie niet te boycotten. Het is kiezen tussen twee kwaden.

Simon op 19-11-2018 - 15:42

De ongezouten variant is erg lekker, kwam er ook net achter dat AH het niet meer heeft!

Birgit op 21-11-2018 - 16:30

Ik heb ook alles geprobeerd om flora nog verder te krijgen, eerst nog bij AH, dan verder over onlinebestelling bij AH... lukt alles niet meer...helaas...Ik was blij dat ik hier ook een lekkere margarine had gevonden. Dus ik moet nu weer de nieuwe rama, ook van unilever, vegan, palmolievrij,50% vet, geschikt voor vegan en eten met minder vet, meenemen uit Duitsland. Ik heb ook nog geprobeerd om te laten leveren, samen met anderen producten,maar ik lag onder de 70 euro. Bij deze bestelling werd geschreven dat dit flora smeerbaar ongezouten tijdelijk niet leverbaar is. Bij het verzoek om een bestelling te plaatsen met ophalen in de winkel werd ineens aangegeven dat het product helemaal niet meer leverbaar is. Wat jammer is, is het feit, dat exclusief AH dit product hier verkoopt. Ik denk dat het nog niet eens maanden te koop was :-( Rama 100% vegan en palmolievrij was in Duitsland eerst alleen bij de Lidl te koop. Intussen krijg je ze ook in andere winkels. Ik hoop echt dat de flora hier ook weer te krijgen is.

Yvonne op 21-11-2018 - 21:01

Ik baal ontzettend. Heb ik net deze boter ontdekt, schijnt ook qua smaak ook heel lekker te zijn geweest maar hij is al uit het assortiment gehaald!!!! In het filiaal in Hilversum waar ik was, werd er kennelijk veel te weinig van verkocht. Maar ik kan mij niet voorstellen dat hier geen vraag naar is! Ik kende het tot afgelopen week niet eens. En ik denk nog veel meer mensen. Maar volgens mij hebben ze het nog ook niet echt gepromoot! Ik wilde voor Sinterklaas een banketstaaf maken. De amandelen en bladerdeeg had ik al in huis. Wat kan ik hier nou voor gebruiken?! Ik baal echt! Ik snap het niet. AH heeft het zelf ontwikkeld en geproduceerd en binnen no time, zonder enige promotie, halen ze het weer uit de handel.

Martine op 22-11-2018 - 10:26

Hoi Yvonne, voor een banketstaaf kun je het beste Wajang margarine gebruiken. Die heeft ook een vegan keurmerk tegenwoordig. Te koop bij bijna alle supermarkten, alleen niet bij AH.

Yvonne op 23-11-2018 - 19:04

Dank je wel voor de tip, Martine!

sam op 26-11-2018 - 10:05

de enige boter ZONDER PALMOLIE! om te huilen, echt verschrikkelijk jammer dat AH deze Flora roomboter uit het assortument heeft gehaald. zojuist met Unilever (jaja Unilever, wie had dat ooit gedacht?!)gebeld en idd de afzetmarkt is niet groot genoeg, vandaar. ik ben echt zwaar teleurgesteld en best verdrietig!

Alexandra op 3-12-2018 - 11:06

Ja wat ontzettend jammer!!! Heb het een half jaartje gebruikt en enorm gepromoot bij de fam. Heb tot nu toe nog geen goede vervanger gevonden helaas. Misschien toch maar zelf maken.

Anne op 6-12-2018 - 19:40

Ik lees op een andere vegan website dat AH heeft aangegeven dat je vooral moet laten weten dat deze boter mist en misschien komt het terug. Als iedereen dat nou doet!

Sandra op 8-12-2018 - 11:09

Als AH aangeeft dat we vooral aan moeten geven dat we Flora missen, waar kan dat dan? Op de site van AH misschien? Ik was ook enorm fan van de gezouten Flora, helaas...

H op 9-12-2018 - 19:42

Ik heb een mail gestuurd naar AH. Ik zal vragen mijn vrienden die het ook eten vragen om ook te mailen. Misschien als we dit met veel mensen doen, komt het terug? Ik hoop het!

Jessica op 29-12-2018 - 11:44

Bij supermarkt de plus krijg je nu eco vegan boter van Naturli. Dit is exact dezelfde boter als de flora qua smaak en ingredienten. Helaas krijg je deze wel alleen gezouten en heb ik deze boter nog niet ongezouten gevonden. Je kunt deze in sommige winkels krijgen en online. Ik heb meteen alle kuipjes in de winkel opgekocht omdat ik bang ben dat deze ook weer snel eriit gaat.

Swansea jeff den haag op 13-1-2019 - 22:00

Meat eater but the tastiest stuff i've ever spread on my toast Makes me want to go vegan just out of protest Please bring back this flora from heaven

Marja op 18-3-2019 - 20:34

Jessica, bedankt voor de Naturli tip. Ik ga het meteen kopen. Becel heeft nu een margarine, Pure, zonder palmolie en vegan. Toen ik ze belde over de Flora hadden ze aangegeven aan deze opvolger te werken, helaas is de smaak behoorlijk flauw. Smaakt net als al die andere smeerhalvarines. Geen aanrader. Martine, wat betreft Palmolie vs Kokos, ik denk inderdaad niet dat kokos de way to go is. In dat geval kies ik liever voor bio roomboter uit Holland. Dat zat dan ook op mijn beschuitjes.

Bertie Vriezen op 26-3-2019 - 13:28

Baal ook dat Flora niet meer te koop is ! Enige margarine die lekker is op brood ! Mag geen melkproducten ,dus dit was sinds jaren de enige goede vervanger voor mij was er heel blij mee !

sam x op 8-4-2019 - 15:29

ja ik heb de Becel Pure margarine gekocht en die is 100% vegan én zonder palmolie en het smaakt heeerlijk ;)! mss n idee om van deze Becel Pure margarine een post te plaatsen?

renske op 14-4-2019 - 11:41

wat mij betreft reageren we allemaal naar AH over Flora, er is duidelijk WEL behoefte aan! kijk op deze link hoe dat kan (whats app, twitter facebook) https://www.ah.nl/klantenservice als er nog tips zijn waar flora wel te krijgen is houd ik me aanbevolen. Misschien kan iemand ook wel een oproep posten op een vegan FB groep? dan wordt de lobby groter

Selma op 25-4-2019 - 15:52

Ook ik vind het zeer jammer dat Flora niet meer te krijgen is. Het is een zeer smakelijke boter. Hopelijk is er nog een plekje te vinden in de schappen want er zijn genoeg liefhebbers.

Danielle op 5-1-2020 - 15:57

Ik vind het ook jammer dat AH geen flora boter meer verkoopt maar kwam deze vegan margarine bij de Deen tegen. Het is van The Flower Farm Eat plants not Palm please en deze is erg lekker

Paulien op 7-4-2020 - 18:04

Er is nu een nieuwe versie van Flora te koop bij de Albert Heijn. In pakjes ipv kuipjes. Gezouten en ongezouten. De samenstelling is wel iets gewijzigd, helaas (duurzame) palmolie. Dit zijn de ingrediënten: Plantaardige oliën (duurzame palm, zonnebloem, raapzaad), gefilterd water, bereiding van tuinbonen, plantaardige emulgator (zonnebloemlecithine), natuurlijke aroma's Lactosevrij. Dus geen kokos, shea en koolzaadolie meer en ook geen amandelpasta, hij is wat harder van structuur en ik vind hem ietsje vettiger qua mondgevoel. Maarrrrrrr.... wel de beste boter tot nu toe als vervanger vd roomboter.

Chrisje op 13-4-2020 - 10:37

Voor mijn paasstol en zachte speltbroodjes heb ik deze flora ongezouten boter voor het eerst geprobeerd en het resultaat was veel beter dan met de andere vegan margarine die ik altijd gebruik. Ga deze voortaan in mijn luxe broodjes gebruiken. Speltbroodjes worden vaak een beetje droog maar met deze boter was dat niet.

Martine op 14-4-2020 - 21:04

Leuk Chrisje!

Els op 21-4-2020 - 21:07

Gisteren de gezouten variant gekocht bij de AH. Wat een lekker boter product! Fijn alternatief voor roomboter.

Ilse op 25-4-2020 - 18:31

Vandaag bij Jumbo gekocht, het is daar nu dus ook te koop. Ga er morgen botercrème mee proberen te maken. Ben benieuwd!

Fieke op 27-5-2020 - 22:16

Fijn dat sommige mensen zo kritisch zijn, maar ik ben gewoon dankbaar dat er een goede gezouten lactosevrije vervanger is voor al die roomboter en oneetbare margarines en te koop is bij Jumbo. Allergieën zijn niet altijd makkelijk te hanteren, dus wat mij betreft, gewoon “ hoera!”

Polona op 12-6-2020 - 16:51

Ik krijg het gevoel dat de tekst in het artikel over de "nieuwe" Flora Plant gaat maar de comments over de oude Flora Smeerbaar. De laatste was erg lekker en zonder palm-olie maar was opeens niet meer te koop (bij de AH). Ingrediënten van Flora Smeerbaar: plantaardige oliën 74% (koolzaad 39%, kokos 22%, shea 13%), water, amandelpasta 2%, citroensap, wortelsap, emulgator (zonnebloemlecithine), natuurlijk aroma. Ingrediënten van Flora Plant: plantaardige oliën (duurzame palm, zonnebloem, raapzaad), gefilterd water, bereiding van tuinbonen, plantaardige emulgator (zonnebloemlecithine), natuurlijke aroma's.

Martine op 23-6-2020 - 16:21

Hoi Polona, het klopt inderdaad dat de receptuur en verpakking van de Flora is veranderd. Het artikel is geupdate, maar een deel van de comments gaan nog over het oude product.

Jac op 30-6-2020 - 17:38

Kreeg een pakje cadeau bij de visboer. Vind 'm bijzonder goed. Deze komt voortaan standaard op mijn boodschappenlijstje

Vera op 15-7-2020 - 15:29

Deze boter is te koop bij Jumbo Momenteel een geld terug actie

Wim op 29-7-2020 - 22:03

Het is inderdaad vegan en ik was in de eerste instantie enthousiast tot ik las dat er raapzaad een belangrijk ingrediënt is. Dit is een ongezonde olie die m.n in Canada wordt geproduceerd van Gengemanipuleerd koolzaad. Deze raapolie is overigens bij veel producten een balangrijk ingrediënt omdat het de goedkoopste olie is van alle soorten. Wel vegan maar ik laat het maar weer in de winkel liggen.

Martine op 7-9-2020 - 17:00

Hoi Wim, in Europa is het verplicht om gmo ingrediënten expliciet op de verpakking te vermelden. De koolzaadolie in de boter van Flora is dus vrij van gmo's (zoals bijna alle in Nederland verkrijgbare producten trouwens). Bovendien wordt er in Europa ook veel koolzaad verbouwd, dus de olie hoeft zeker niet helemaal niet uit Canada te komen. Koolzaadolie is juist een mooi voorbeeld van een gezond (want onverzadigd vet en rijk aan omega 3) en lokaal product.

janette op 16-9-2020 - 22:16

ik vind de smaak zeker niet beter dan dat van andere plantaardige margarine en het is niet palmolie vrij. Gemiste kans om je te onderscheiden wat mij betreft en het wordt een eenmalige aankoop.

elisabeth op 4-10-2020 - 12:18

koop het bij Jumbo en vind het erg lekker!

Eddyo op 27-2-2021 - 23:00

Het is nu 2021'. Wordt deze vega boter nog verkocht nu? Dat zou wel heel fijn zijn he... Er zit dan gelukkig ook geen gelatine in toch... En zo niet, wat voor gelatine vrije vega boter kun je dan tegenwoordig kopen?

Martine op 1-3-2021 - 14:18

Hoi Eddyo, deze boter wordt nog verkocht ja. Alternatieven voor boter bevatten sowieso eigenlijk nooit gelatine. Wel soms melkbestanddelen en dierlijke vitamine D. Op de site heb ik nog een aantal andere voorbeelden van vegan boter/margarine staan.

Marianne op 15-3-2021 - 16:43

Ik heb de boter bij die grenze gekocht

Ineke op 27-10-2021 - 15:41

Ik wilde de boter vandaag kopen, niet meer te leveren, niet bij Appie, niet bij de Jumbo, wat erg. En nu?????

Martine op 2-11-2021 - 17:09

Hoi Ineke, deze boter is inderdaad weg en is vervangen door de Vioblock boter van Violife. Die is gelukkig ook lekker.

Schrijf een reactie