Edelgist

IMG_2522_1

Edelgist is gedroogde inactieve gist. Het bestaat uit droge vlokken die een hartige smaak hebben en rijk zijn aan B-vitamines. De vlokken zien er niet zo indrukwekkend uit, maar het is echt een magisch goedje waar je heel veel lekkere dingen mee kunt maken. De gist is niet geschikt om gerechten te laten rijzen, het is echt inactieve gist.

De ingrediënten

Het enige ingrediënt van de edelgist is edelgist! De gist groeit op een voedingsbodem van suiker, maar daar vind je in het eindproduct niks meer van terug.

Hoe smaakt het?

Edelgist smaakt hartig. Afhankelijk van de dingen waar je het mee combineert, kun je die hartige smaak ombuigen zodat het bijvoorbeeld naar kaas smaakt of naar kippenbouillon. Ik gebruik het voor sauzen en marinades, en om ovenschotels, stamppotten en andere gerechten mee op smaak te brengen. Soms strooi ik ze ook wel eens gewoon zo over een gerecht, eventueel vermalen met wat noten en een beetje zout, als een soort parmezaanse kaas.

Op de verpakking staat dat je de gistvlokken niet mag verhitten, maar dat lap ik lekker aan mijn laars. Er gaan inderdaad wat voedingsstoffen verloren als je de edelgist verhit, maar verder kan verhitten geen kwaad. De smaak wordt juist nog hartiger als je het in warme gerechten verwerkt. Als je vlokken verwerkt in een saus lossen ze heel mooi op en geven een lekker romig resultaat.

Wat kost het en waar is het te koop?

Deze bussen van Natufood kosten rond €4,- voor 150 gram. Dat lijkt duur, maar je kunt heel lang doen met zo'n bus, dus dit is verreweg de meest goedkope vegan 'kaas' op de markt. De edelgist van Natufood is te koop bij verschillende biowinkels, waaronder BioVegan. Vaak staat het bij de voedingssupplementen. Bij gespecialiseerde vegan winkels vind je soms edelgist van andere merken die iets goedkoper zijn. De Gezondheidswinkel en Holland&Barret verkopen ook edelgist van eigen merk die €3,59 kost voor een zak van 200 gram.

8 Reacties

Denise op 8-8-2017 - 10:54

Ze verkopen dit nu ook bij de tuinen 😙

Martine op 8-8-2017 - 10:59

Klopt Denise! Erg fijn.

M de vries op 9-7-2018 - 20:14

Helaas...ze verkopen geen edelgist meer bij Holland en Barett.

Marlies op 1-9-2018 - 7:24

Superlekker! Helaas, niet meer bij Ekoplaza, niet meer bij Jumbo en ook niet meer bij H&B. Ik vind Natufood (veruit de goedkoopste edelgist die je in de winkel kon kopen?) alleen nog online nu. Jammer dat je daar de prijs dan voor kunt verdubbelen door verzendkosten.

Martine op 2-9-2018 - 16:10

Hoi Marlies, onze Ekoplaza verkoopt het gelukkig nog wel, maar bij de meesten is het inderdaad niet meer verkrijgbaar. Bij H&B komt het hopelijk nog terg. Verder kun je het ook bij Gezondheidswinkels halen, ook voor ongeveer €3,60.

SanderJonker op 17-10-2019 - 20:41

Hoi! Ik wik edelgist graag gaan gebruiken. Ik lees dat je van de suiket niets terug vind. Toch zie ik bij de voedingswaarde tabel meer dan 15% suiker staan. Kan je me dit uitleggen?

Martine op 18-10-2019 - 10:41

Hoi Sander, gist wordt meestal gekweekt op suikers. Het meeste daarvan wordt opgegeten door de gist, maar vaak blijft er wel iets achter. Hoeveel dat is, verschilt per merk. Bij deze is dat inderdaad ongeveer 15%. Aangezien je voor de meeste recepten maar enkele grammen edelgist gebruikt, maakt dat voor de totale voedingswaarde van je recept niet zo veel uit.

Ollie op 30-3-2020 - 18:41

Het is ook gewoon bij het Kruidvat en de Trekpleister te koop.

Schrijf een reactie