Dr. Oetker custardpoeder

door onder Pakjes en zakjes
Kenmerken: , , , , ,

Dr. Oetker custardpoeder, veganMet custardpoeder kun je heel veel leuke dingen doen, zoals zelf vegan pudding en vla maken. Je kunt gewoon de instructies op het pakje volgen, en in plaats van koemelk plantaardige melk gebruiken. Dr. Oetker heeft bevestigd dat voor hun custardpoeder geen dierlijke ingrediënten of hulpstoffen worden gebruikt.

De ingrediënten

Mais­zet­meel (be­vat sulfiet), zout, kleur­stof­fen (E160a, E160b), aro­ma.

Hoe smaakt het?

De pudding die je met dit custardpoeder maakt is lekker zacht en romig, en heeft een fijne vanillesmaak. Behalve voor toetjes, kun je het ook goed gebruiken om vulling voor taart en puddingbroodjes te maken.

Wat kost het en waar is het te koop?

Je vindt dit custardpoeder bij bijna alle A-merk supermarkten in het schap met de bakmixen en dergelijke. Een pak van 400 gram kost ongeveer 45 cent, dus het is ook nog eens een enorm budgetvriendelijk product.

21 Reacties

Framboos op 25-8-2015 - 16:07

heb je toevallig ook de mix voor kruimeltaartbodem al eens nagevraagd? Die ziet er ook vegan uit..

Martine op 26-8-2015 - 9:34

Nee, dat heb ik nog niet gedaan. Ik heb net even gekeken en het ziet er inderdaad vegan uit. Er zit lecithine in, dat zou evt. eierlecithine kunnen zijn, maar met de nieuwe allergenenwetgeving zijn ze verplicht om dat aan te geven als het zo is.

Marcel Berkien op 2-9-2015 - 9:56

Hallo Martine, Deze productpagina is voor mij (en denkelijk heel veel anderen) heel erg handig. Bedankt voor al je uitzoekwerk! Groeten, Marcel

Martine op 2-9-2015 - 10:03

Thanks Marcel! Fijn om te horen. :-)

Oscar op 23-4-2016 - 7:51

Dat custard ook metkokos- of sojamelk kan wist ik al, maar kan ik de suiker ook vervangen voor honing of zoetstof?

Martine op 23-4-2016 - 9:25

Ja, dat kan Oscar. Let alleen op dat honing strikt genomen niet veganistisch is (gemaakt door bijen).

dani op 20-1-2017 - 21:16

Op de verpakking staat dat er sporen van melk en ei in kunnen zitten,reken maar dat dat ook zo is als je weet wat dr.oetker allemaal fabriceert.

Martine op 21-1-2017 - 9:00

Hoi dani, 'sporen van' waarschuwingen zijn bedoeld voor mensen die allergisch zijn. De meeste vegans hechten hier geen belang aan omdat het voor het welzijn van de dieren weinig zin heeft om deze te vermijden. Er zitten overal kleine spoortjes van dierlijke stof in die niet vermeden kunnen worden tijdens het productieproces. Denk aan sporen van meegemalen insecten in meel. Dit is niet te voorkomen en valt dus buiten de definitie van veganisme waarin staat dat je producten van dierenleed moet voorkomen voor zover mogelijk en uitvoerbaar (possible and practicable).

Lau op 16-2-2018 - 16:16

Hoi Martine, De ingrediënten zien er idd prima uit, ik vroeg me alleen af waar de (natuurlijke) suikers van de koolhydraten vandaan komen die ik zie bij de voedingswaarde? Aangezien pure maizena geen suikers bevat, komt die van de aroma's e.d?

Martine op 18-2-2018 - 14:03

Hoi Lau, dat weet ik niet. Dit soort vragen kun je het beste aan de klantenservice van Dr. Oetker stellen.

Ivanka op 9-7-2018 - 9:47

Hoihoi, interessant dat dit ook bruikbaar is. Ik heb wel een paar vraagjes die misschien wat meer algemeen zijn gezien ik vandeweek pas besloten heb om op zijn minst te stoppen met vlees eten en zo en bij te dragen aan dierenleed. Wanneer een kip onder goede omstandigheden leeft, helemaal geen stress ervaart en dan eens in de zoveel tijd een onbevrucht ei legt (dus bijvoorbeeld wanneer je zelf kippen houdt, of van een kleinschalig boerderijtje waar dierenwelzijn voorop staat), is er dan wat op tegen om dat te eten? Want weggooien vind ik persoonlijk al helemaal zonde en in dit geval is er geen leed geweest! Zelfde vraag geld ook voor melkproducten van een boerderij waar de kalf bij de koe mag blijven ook al zullen die er wel niet zijn... Kan niet garanderen dat ik nooit zal zondigen want ik geloof niet in krampachtig leven en ben ontzettend dol op kaas en zolang er geen vegan vervanger is voor kaas wil ik niet dat als ik eens een keer zin heb in kaas dit krampachtig vermijden want dan krijg ik er alleen maar meer zin in en een krampachtige houding leidt bij mij tot stress en stress tot depressie. Ik wil zo min mogelijk bijdragen aan dierenleed, maar wanneer ik krampachtig ga worden doe ik mezelf leed. Maar zal zeker goed opletten onder welke omstandigheden een dier gehouden wordt. En kaas eet ik ook niet iedere dag.

Martine op 9-7-2018 - 20:47

Hoi Ivanka, wat tof dat je je verdiept in veganisme, ondanks dat het niet zo makkelijk voor je is! Het is heel goed dat je doet wat voor jou haalbaar is. Uiteraard zijn er meer en minder 'diervriendelijke' manieren om dieren te houden, maar ik ben ervan overtuigd dat vrijwel iedere manier van dieren houden voor voedsel toch nog leed veroorzaakt wat voorkomen kan worden door volledig plantaardig te eten. Kippen zijn bijvoorbeeld doorgefokt om veel te veel eieren te leggen, waardoor ze na een paar jaar vaak ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Bovendien zijn 50% van de kuikentjes die uit het ei kruipen haantjes en die leggen geen eieren en worden dus al snel na de geboorte gedood, ook op 'diervriendelijke' boerderijen. Bij melkkoeien zijn er vergelijkbare problemen. Ook zij zijn doorgefokt om veel te veel melk te geven, zodat ze na een paar jaar ziek worden. En de mannelijke kalfjes die geen melk kunnen geven worden ook snel na de geboorte gedood. Dus doe vooral wat je kan om plantaardig te eten, zonder daar te krampachtig in te zijn, maar maak je alsjeblieft geen illusies over 'diervriendelijke' boerderijen, want die bestaan in de praktijk niet. Er zijn overigens allerlei vegan vervangers voor kaas, zowel in de winkels als dingen die je zelf kunt maken. Kijk eens naar het kopje 'kaas' in het rechter menu op deze site. Stel gerust nog meer vragen als je ergens tegenaan loopt, want ik help je graag verder op weg.

Jannet op 11-7-2018 - 20:16

Welke plantaardige melk is het meest geschikt?

Martine op 12-7-2018 - 9:35

Hoi Jannet, ik maak het zelf meestal met sojamelk, maar amandelmelk of een notenmelk kan ook. Met granenmelk wordt het misschien wat minder rijk van smaak omdat daar weinig vet en eiwit in zit.

Saartje op 16-2-2019 - 16:12

Ha Martine, Op zoek naar custardpoeder zonder bedenkelijke ingrediënten kwam ik op deze leuke site terecht. Hier zag ik dat de custardpoeder van Dr. Oetker wordt aangeprezen. Ik heb moeite met de beschrijving van het maiszetmeel dat hierin gebruikt is. Het is niet beschreven als biologisch dus ik weet niet of het genetisch gemanipuleerd is of zelfs een product van Monsanto is. Heb je misschien een tip voor me over wél biologisch custardpoeder? Misschien is dit een tipje voor belangstellenden: Omdat ik geen zuivel mag hebben en geen soja wil gebruiken, maak ik mijn havermoutpapontbijtje met cocoswater inplaats van melk. Dit bevalt me prima. Groet, Saartje.

Martine op 16-2-2019 - 17:40

Hoi Saartje, in de Europese Unie (en dus ook in Nederland) is het verplicht om op de verpakking te vermelden als een product GMO gewassen bevat. Er zijn hier überhaupt bijna geen GMO producten te koop (in tegenstelling tot de VS, waar GMO veel meer is ingeburgerd). Ook dit custardpoeder is GMO-vrij. Biologisch custardpoeder weet ik niet, maar je zou wel zelf biologisch maiszetmeel, vanillearoma en iets voor de gele kleur kunnen mengen. Let als je geen zuivel gebruikt wel op dat je voldoende calcium binnenkrijgt. Een met calcium verrijkte kokosmelk of havermelk is dan wellicht een betere optie dan kokoswater.

Durkje Cuperus op 4-1-2021 - 9:59

hooi! Ik ben met een school opdracht bezig en wil graag een vegan taartje maken maar ik heb een recept gevonden maar er zit custard poeder in. waar kan ik dat product halen? Groetjes Durkje Cuperus

Martine op 5-1-2021 - 17:31

Hoi Durkje, custardpoeder is te koop bij de meeste supermarkten in het schap met bakproducten. Succes met je opdracht!

Premwatie Khelawan (Moon) op 30-9-2021 - 19:45

Goedendag..... Hartstikke bedankt....ik ga het zeker proberen.... Groet, Mevrouw Khelawan

Soemroepi op 30-10-2021 - 11:36

Is de custardpoeder vegan. Soms staat er dat het mogelijk ei bevat.

Martine op 2-11-2021 - 17:08

Hoi Soemroepi, dit custardpoeder is zeker vegan. 'bevat mogelijk (sporen van) ei' betekent dat het in een fabriek gemaakt wordt waar ook producten met ei worden gemaakt, zodat ze kruisbesmetting niet helemaal kunnen uitsluiten. Dit is relevant voor mensen die ernstig allergisch zijn, niet voor veganisten.

Schrijf een reactie