Dr. Oetker bakmix voor meringue taart

Ik stond wat bakmixen te bekijken in de AH en toen zag ik dat de nieuwe mix voor meringue taart van Dr. Oetker vegan is! Op de doos staat dat je zelf boter en eieren toe moet voegen, maar dat kunnen we prima oplossen met vegan vervangers. De klantenservice van Dr. Oetker heeft bevestigd dat de e-nummers en het aroma ook vegan zijn.
De boter heb ik vervangen door stevige vegan margarine (kies er een met een vetpercentage van minstens 70%). De eieren verving ik door kikkererwtenvocht (aquafaba), 1 eetlepel per eidooier en 3 eetlepels per eiwit. In totaal heb je voor de drie eieren dus 3 x 4 = 12 eetlepels aquafaba nodig. Je kunt vocht uit een blikje nemen, of dik vocht van gedroogde kikkererwten die je zelf gekookt hebt. Verder kun je gewoon exact de instructies op de doos volgen.
De ingrediënten

Meringuemix: suiker, tarwezetmeel, verdikkingsmiddel (xanthaangom), voedingszuur (citroenzuur). Citroenvullingmix (lemon curd): suiker, gemodificeerd aardappelzetmeel, verdikkingsmiddelen (E466, E440), tarwezetmeel, aroma, natuurlijk citrusaroma, kleurstof (bètacaroteen), maltodextrine, citroenfruitpoeder). Bodemmix: tarwebloem, suiker, rijsmiddelen (E450, E500), aardappelvezels, zout, aroma
Hoe smaakt het?
Ik vond deze taart heel geslaagd en mijn gasten ook. De korst is knapperig, de meringue is heerlijk luchtig en de lemon curd smaakt het lekker fris. Je moet even de tijd nemen om de drie lagen te maken en te bakken, maar is het niet moeilijk om te maken. De meringue wordt wel zachter naarmate de taart langer staat, dus ik zou de taart niet eerder dan 8 uur van tevoren maken. Eventueel zou je wel de bodem en de lemon curd al kunnen maken en bakken, en dan een paar uur voor het serveren de meringue erop doen.
Wat kost het en waar is het te koop?
Ik kocht deze taartmix Albert Heijn. Een doos voor een 8 à 10 persoonstaart kost €2,89.
19 Reacties
Waar kan je vegan margarine kopen?
Hoi E. Je zou bijvoorbeeld de 100% plantaardig margarine van Becel kunnen nemen. Die is bij verschillende supermarkten te koop. Biowinkels hebben ook meestal wel vegan margarine.
Klinkt gedweldig! Ik heb alleen nog nooit kikkererwtenvocht gebruikt, aangezien er in blik maar en heel weinig zit en dit vreselijk smerig stinkt. Zouden er nog andere vegan vervangers mogelijk zijn denk je? Iets met agar agar, opklopslagroom etc?
Haha Jesse! Welk merk kikkererwten gebruik je? Ik kook ze meestal zelf, maar de blikjes die ik gebruik bevatten meestal toch een redelijke hoeveelheid (alleen Bonduelle niet). Het vocht uit die blikjes ruikt inderdaad wel een beetje apart, maar eenmaal opgeklopt met suiker merk je dat (bijna) niet meer. Je kunt het eventueel vervangen met vocht van andere peulvruchten, bijvoorbeeld het water uit een potje doperwtjes werkt volgens mij ook. Slagroom geeft een heel ander effect en agar werkt hiervoor niet.
Heel chill! Vraagje: hoeveel blikjes kikkererwten zou je nodig hebben om tot 12 eetlepels te komen?
Hoi Eveline, ik denk dat je met één blikje misschien net genoeg hebt (niet die van Bonduelle nemen, want daar zit nauwelijks vocht in). Anders is het ook niet erg om ietsje minder te gebruiken voor de schuimvulling. De citroenlaag zou je zelfs met gewoon water kunnen doen in plaats van aquafaba.
Wij gebruiken eigenlijk vooral Bonduelle (uit 1+1 aanbiedingen). Misschien toch eens een andere proberen. Maar 12 eetlepels klinkt wel veel. Dan heb je meerdere potjes/blikjes nodig?
Het zijn gewone Nederlandse eetlepels (dat moet ik er eigenlijk nog even bijzetten), dus het valt mee hoeveel het is. En zoals ik ook tegen Eveline zei zou je voor de citroenvulling ook gewoon water kunnen nemen. Dan heb je nog maar 9 eetlepels nodig.
Aha dat is denk ik ook waarom mijn zelfgemaakte hummus steeds mislukt; te weinig vocht aangezien ik altijd Bonduelle kocht.
Ik wil net deze taart gaan maken maar ik zie dat de kikkererwten die ik heb (lidl) zout bevatten. Er staat bij kikkererwten in zout water. Zijn deze dan wel geschikt voor een zoete taart?
Hoi Valerie, ja hoor die kun je gewoon gebruiken. In heel veel zoete recepten gaat een klein beetje zout, en dat versterkt de zoete smaak.
Hi Martine, Wanneer de vulling uit de oven komt, is deze dan hard bij jou? Bij mij is ie nog zacht.
Hij zou een beetje een stevig korstje moeten hebben, maar vanbinnen blijft hij zacht ja. Zo hoort dat hij Meringue taart.
Hmm, bij mij is echt vloeibaar, zowel de vulling als de merengue. Mehhh, jammer.
Bij ons bleef ook alles zacht. We vonden hem ook echt niet lekker van smaak maar dat is heel persoonlijk. Geen succes!
Gemaakt, en het is gelukt. De vulling heb ik gemaakt door 200 gram sojayoghurt, 15 gram neutrale olie, 50 ml water, de vullingmix, en het sap van twee citroenen te mixen. Zodoende had ik alle aquafaba (van een pot kekererwten)beschikbaar voor de meringue.
Dankjewel voor de tip Wik!
Ik heb de taart gemaakt en het schuim met een egg replacer van orgran is niet gelukt jammergenoeg. De vulling was wel prima met de egg replacer, hebben jullie nog suggesties buiten de kikkererwten om?
Hoi Nelleke, je hebt echt het kookvocht van peulvruchten nodig om het schuim te maken. Als je geen kikkererwten wilt gebruiken kan het ook met het vocht van andere peulvruchten, zoals witte bonen of doperwtjes uit een potje.
Schrijf een reactie