Big Happiness vegan Camembert

door onder Kaas
Kenmerken: , , , , , ,

Vegan Camenbert van Big HappinessJe ziet het goed, dit is veganistische kaas!!! Toen ik veganist ongeveer vier jaar geleden veganist werd had ik zo'n beetje geaccepteerd dat ik nooit meer Brie of Camembert zou eten. Maar zeg nooit nooit, want nu bestaat er gewoon echte veganistische schimmelkaas van gefermenteerde cashewnoten met echte kaasschimmel. Het merk heet Big Happiness, en dat is precies hoe ik me voelde toen ik eindelijk een pakje kon bemachtigen bij Veggie4U. Er zijn van dit merk ook nog verschillende andere vegan kaassoorten.

Big Happiness vegan Camembert

De ingrediënten

Cashewnoten, water, Himalayazout, veganistische fermentatie en schimmelculturen.

Hoe smaakt het?

Deze kaas is lekker zacht en romig, iets minder gooey dan rijpe schimmelkaas van koemelk. Hij heeft echt de karakteristiek smaak van witschimmel kaas, meer zoals Brie dan Camembert, voor zover ik me kan herinneren. Op een broodje is hij niet van dierlijke schimmelkaas te onderscheiden. Als je van Brie houdt of hield is deze kaas absoluut een aanrader.

Wat kost het en waar is het te koop?

Voor zover ik weet zijn de kazen van Big Happiness in Nederland momenteel alleen verkrijgbaar bij Veggie4U. Je kunt ze ook online uit Duitsland bestellen. Ik betaalde €12,95 voor dit kaasje van 150 gram. Voor mijn eerste keer echte Brie in 4 jaar vond ik het 100% waard. Het is voor ons budget maar goed dat we niet in de buurt van Veggie4U wonen...

11 Reacties

Katja op 26-5-2016 - 7:39

Helemaal mee eens, dit is de lekkerste vegan kaas die ik ooit at!

Danielle op 26-5-2016 - 11:21

Kan deze kaas ook gesmolten worden? Lijkt me heerlijk met wat ahornsiroop en walnoten!

Martine op 26-5-2016 - 12:04

Ik heb het niet geprobeerd, maar ik gok dat het niet zo goed smelt omdat het eigenlijk gewoon dikke cashewpuree met kaasschimmel is. Er zit geen extra vet ofzo bij wat ervoor zorgt dat het kan smelten. Toch lijkt het me warm met ahornsiroop en walnoten wel super lekker, ook als het niet smelt.

Gerard op 26-5-2016 - 18:51

De prijs vind ik echt schandalig hoog. In deze business wordt volgens mij klauwen met geld verdient.

Martine op 26-5-2016 - 21:19

Ik denk dat dat nog wel eens tegen zou kunnen vallen Gerard. Deze kaas wordt geproduceerd door een klein startup bedrijfje. De ingrediënten zijn duur, ze krijgen geen subsidie zoals zuivelproducenten, het is veel handwerk, er is dure apparatuur nodig, de kaas moet lang rijpen en vervolgens uit Duitsland hierheen komen. Zowel de producent als de winkel die het verkoopt moet er ook nog een redelijk percentage op verdienen. Ik hoop dat ze er genoeg aan verdienen dat het winstgevend is, zodat deze kaas niet weer verdwijnt, zoals regelmatig gebeurt met nieuwe vegan producten.

Jeanine op 28-5-2016 - 19:04

Wel prijzig, maar klinkt heerlijk ! Heeft het knoflook of ui of hun familie erin ? Want dan kan ik het wel vergeten.....

Martine op 28-5-2016 - 19:24

Nee, geen knoflook of ui. Zie de ingrediënten, alleen cashews, water, zout en schimmel.

Guest op 19-9-2016 - 19:28

Hi, You can easily even make exactly the same cheese, here it shows how: http://fullofplants.com/vegan-aged-camembert-cheese/ He also shows how to make blue cheese: http://fullofplants.com/vegan-blue-cheese/ Cheers!

Jannie op 3-1-2017 - 21:32

Ik vraag mij het volgende af: is het nog vegan te noemen als er kaasschimmel in zit?

Martine op 4-1-2017 - 9:23

Hoi Jannie, de schimmel die gebruikt wordt voor deze 'kaas' is gekweekt zonder dierlijke producten en is dus vegan. Zogenaamde 'kaasschimmel' (penicillium candidium) kan op verschillende voedingsbodems groeien en er hoeft dus geen dierlijke kaas aan te pas te komen.

Matthias op 20-3-2018 - 19:11

bij vanVeg in Haarlem hebben ze nu ook een hele reeks gerijpte kazen. Ook van pinda's en sesamzaad gemaakt. Zijn echt de allerlekkerste die ik voorzover heb geproefd!

Schrijf een reactie