Alsan vegan boter

Alsan margarine, veganGoeie veganistische margarine is moeilijk te vinden. In de supermarkt heb je Alpro, maar dat is halvarine. Okay om op brood te smeren, maar roomboterfans ga je er niet blij mee maken en het vetpercentage is eigenlijk te laag om er goed mee te kunnen bakken of botercrème te maken.

De stevige 'plantaardige' margarines met een hoog vetpercentage uit de supermarkt bevatten stiekem allemaal dierlijke vitamine D3 (looking at you Wajang, Zeeuws meisje en AH plantenmargarine!). Bij biowinkels is meestal wel stevige vegan margarine zonder D3 te vinden, maar die smaken niet allemaal even lekker.

In Duitsland doen ze dat beter, daar kun je gewoon in de supermarkt de margarines van Alsan kopen. Helemaal vegan, hoog vetpercentage en een goeie smaak. Gelukkig zijn de producten van Alsan inmiddels ook op een paar plaatsen in Nederland verkrijgbaar.

De ingrediënten

Palmolie, kokosolie, koolzaadolie, water, wortelsap concentraat, emulgator zonnebloem lecithine, citroensap concentraat, koudgeperste citroenolie.

Hoe smaakt het?

Boter op mijn brood smeren heb ik nog nooit lekker gevonden, dus daar kan ik geen uitspraken over doen. Andere mensen zijn er erg over te spreken en vinden dit de lekkerste vegan 'boter' ooit gemaakt. Ik vind Alsan vooral erg fijn om botercrème, taartbodems en koekjes mee te maken.

Wat kost het en waar is het te koop?

Ik heb deze pakjes Alsan samen met een berg ander lekkers besteld bij de webwinkel Boutique Vegan, maar ze zijn ook in Nederland te koop bij vegan winkels zoals Vegabond, Veggie4U, HAP en Heavenly cupcakes. Een pakje van 250 gram kost in Duitsland ongeveer een €1,10 en in Nederland €1,70.

15 Reacties

Sabrina op 14-1-2016 - 12:26

Weet je welke winkel in Duitsland deze boter verkoop? En zijn er nog meer tips voor etenswaren of ingrediënten in Duitsland? Al vast bedankt! Sabrina

Martine op 14-1-2016 - 13:52

Volgens mij zijn ze in ieder geval te koop bij de supermarktketen REWE, maar vast ook bij andere winkels. Duitsland is geweldig om vegan boodschappen te doen. Bij gewone supermarkten zoals Edeka, REWE, Kaiser en zelfs prijsvechters als Aldi en Netto heb je vaak een veel uitgebreider assortiment vegan vlees- en zuivelvervangers, broodsmeersels en kant-en-klaar maaltijden dan in Nederland. Heel veel producten hebben een vegan logo of er staat 100% pflanzlich op zodat ze makkelijk te herkennen zijn. Er zijn ook meer vegan winkels, zoals die van de Veganz keten.

Esther op 15-1-2016 - 14:45

Bestel jij gekoelde producten met zo'n koelbox, Martine? Ik zit al een tijdje te twijfelen om daar eens iets te bestellen, maar ik vind de verzendkosten een beetje hoog.

Martine op 15-1-2016 - 14:57

Ik bestel altijd zonder koelbox. Zeker in de wintermaanden kan dat prima. Als het wat warmer is bestel ik voor de zekerheid geen boter, maar kaas en vleesvervangers gaan dan nog gewoon goed. Alleen als er echt een hittegolf is stel ik mijn bestelling even een maandje uit. Ik bestel eigenlijk altijd samen met andere mensen en dan doen we een flinke voorraad zodat we boven de verzendkostendrempel uitkomen. Bij Boutique Vegan is bezorgen bijvoorbeeld gratis als je voor €160 of meer bestelt. De meeste producten blijven ook na de uiterste houdbaarheidsdatum nog lang goed en sommige kunnen ingevroren worden, dus ik vind het niet erg om een voorraadje de hebben liggen.

Esther op 15-1-2016 - 15:32

Okee, dan ga ik het toch maar eens proberen. Dank je!

Irene op 18-1-2016 - 23:44

De Palmolie is dan weer niet zo goed nieuws, toch? Ik vraag me af of dat minder "erg" is dan toegevoegd dierlijk vitamine D3.

Martine op 19-1-2016 - 8:19

Hoi Irene, vrijwel alle stevige margarines bevatten palmolie, ook die met D3 erin, dus de keus tussen palmolie óf D3 bestaat in de praktijk eigenlijk niet. Ekoplaza verkoopt één margarine die zowel palmolie vrij als helemaal vegan is, maar die heeft een vetgehalte van 60% en is dus geen echte stevige margarine: https://www.ekoplaza.nl/producten/cocovit-margarine.html

Yvonne op 4-7-2016 - 20:29

Hi ik had de eerste keer de alpro soya gekocht maar die vind ik echt vies! Maar Becel heeft een 100% vegan margarine voor op brood met het vegan logo en die is echt lekker.Niet elke supermarkt heeft, heb t bij Supercoop gekocht en geloof Jumbo ook heeft

Martine op 4-7-2016 - 22:26

Ja die van Becel is nieuw. Ik heb hem nog niet kunnen kopen, maar ik ga ernaar op zoek.

Nathalie op 3-9-2017 - 21:58

Wajang heeft wel het V-Vegan logo, die staan toch onder strenge controle ook mbt vit D?

Martine op 3-9-2017 - 23:06

Hoi Nathalie, Wajang is sinds een paar weken inderdaad vegan. Daarvoor zat er dierlijke D3 in, nu niet meer.

bart mertens op 20-11-2017 - 22:50

https://www.vegpool.de/news/greenpeace-warnt-vor-alsan-margarine.html?newsid=1371

nathalie op 25-12-2017 - 14:11

wajang is ondertss vegan geworden

Anneke op 30-5-2018 - 19:51

Weten jullie ook waar veganistische boter zonder palmolie te koop is?

Martine op 31-5-2018 - 9:26

Hoi Anneke, deze van Flora is zonder palmolie, te koop bij AH: https://gewoonvegan.nl/flora-vegan-roomboter/ Er zit echter wel kokosolie in.

Schrijf een reactie