Alpro margarine

Alpro smeermargarine, veganDe meeste margarines die je in de supermarkt kunt kopen bevatten vitamine D3 uit schapenwolvet, en zijn dus niet 100% vegan, zelfs als ze verder helemaal plantaardig lijken te zijn zoals de 'Plantenmargarine' van Albert Heijn.

Gelukkig verkoopt bijna iedere supermarkt Alpro margarine, die wel helemaal vegan is. Alpro heeft bevestigd dat ze plantaardige vitamine D gebruiken. Er is smeerbare halvarine voor op brood en vloeibare margarine in een fles om mee te bakken. De smeerhalvarine heeft een laag vetpercentage en is dus niet zo geschikt om cake en koekjes mee te bakken. Daarvoor kun je beter de vloeibare margarine of gewoon plantaardige olie gebruiken.

De ingrediënten

Smeerhalvarine: wa­ter, plant­aar­di­ge oli­ën en vet­ten (38%) waar­van so­ja­olie (75%), emul­ga­tor: mo­no- en di­gly­ce­ri­den van vet­zu­ren, sta­bi­li­sa­tor: ka­li­um­s­or­baar, zout (0,4%), voe­dings­zuur; ci­troen­zuur, con­ser­veer­mid­del: ka­li­um­s­or­baat, aro­ma's, kleur­stof: ge­meng­de ca­ro­te­nen, vi­ta­mi­nen (A,D).

Alpro bakmargarine, veganVloeibare margarine: plant­aar­di­ge oli­ën en vet­ten (82%) (waar­van so­ja­olie (95%) ge­har­de plant­aar­di­ge olie), wa­ter, ont­pel­de so­ja­bo­nen, emul­ga­tor (mo­no- en di­gly­ce­ri­den van vet­zu­ren, le­ci­thi­nen, mo­no- en di­gly­ce­ri­den van vet­zu­ren ver­es­terd met ci­troen­zuur), zout (0,5%), con­ser­veer­mid­del (ka­li­um­s­or­baat), voe­dings­zuur (ci­troen­zuur), aro­ma's, kleur­stof (ca­ro­teen), vi­ta­mi­nen (A 30IE/g; D 3,0IE/g).

Hoe smaakt het?

Deze margarines hebben een fijne textuur en een lekker boter-achtig smaakje. Ze doen zeker niet onder voor niet-vegan margarine. Ik houd zelf niet zo van 'boter' op mijn brood, maar David vind de smeerhalvarine prima op zijn bammetjes met hagelslag. Ik gebruik deze halvarine wel graag om zelf kruidenboter of knoflookboter te maken (gewoon kruiden en/of uitgeperste knoflook erdoor prakken). Om te bakken neem ik meestal koolzaadolie, maar de bakmargarine werkt daarvoor ook prima.

Wat kost het en waar is het te koop?

De Alpro margarines zijn bij bijna alle A-merk supermarkten te koop. De smeermargarine kost ongeveer 80 cent voor 250 gram. De vloeibare margarine is ongeveer €1,90 voor 500 ml. Dat is goedkoper dan vergelijkbare producten van niet-vegan merken.

11 Reacties

Ada Zuurbier op 2-12-2015 - 17:24

Hoe kan er in de Alpro margarine zoveel soja zitten (95 %)en zit er 0 gram eiwit in? Groeten Ada Zuurbier

Martine op 2-12-2015 - 18:39

Hoi Ada, de vetten in de vloeibare margarine bestaan inderdaad voor uit 95% soja-olie. Soja-olie wordt gemaakt door het vet uit de sojabonen uit te persen, waarbij het eiwitten, koolhydraten en vezels achterblijven in de pers. Daardoor bevat sojaolie geen eiwit en zit er dus ook vrijwel geen eiwit in de margarine.

Mirte op 17-4-2016 - 13:23

Hoi Martine, Misschien een vermelding waard dat de Alpro voor op brood geen margarine maar halvarine is. Dat is voor de toepassing op brood niet zo belangrijk, maar als je bijvoorbeeld koekjes wil bakken met een recept waarvoor margarine wordt gebruikt zal dat met deze halvarine niet goed gaan omdat er 40% i.p.v. 80% vet in zit. De vloeibare is wel echte margarine en dus beter geschikt om mee te bakken (ik denk dat je dat in de laatste zin van 'hoe smaakt het' ook impliciet zegt). Mirte

Martine op 17-4-2016 - 14:05

Hoi Mirte, Goeie aanvulling. Ik zal het er inderdaad nog even wat duidelijker bij zetten. Thanks :)

Lieneke op 18-5-2016 - 19:05

hoi martine, wanneer je in taarten vaste boter nodig hebt en je vriendin mag geen melkproducten. wat zou u dan aanraden? is er vaste soja boter? groetjes lieneke

Martine op 18-5-2016 - 21:33

Hoi Lieneke, bij biowinkels kun je veganistische stevige margarine kopen. Let er op dat je er eentje kiest die voor minstens 80% uit vet bestaat. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een taartrecept te gebruiken met vloeibare olie in plaats van boter. Daarvan heb ik er een flink aantal op mijn andere blog: https://vegetus.nl/category/cake-en-gebak/

berna op 1-4-2017 - 8:43

In alle margarines van Alpro en ook in de margarines van de biologische winkels zit palmolie verwerkt. Ik wil ook op de duurzaamheid letten en wil dus geen of zo weinig mogelijk palmolie gebruiken. Hier worden grote stukken oerwoud voor verbrand en gekapt. Dat is zeer dieronvriendelijk. Dus echt niet vegan! Bovendien slecht voor het milieu en het is echt niet zo dat de mensen in die gebieden er beter van worden als daar palmplantages zijn. Dus margarines met palmolie of het zo gewilde kokosolie, dat nu in de mode is als heel gezond, als je echt begaan bent met mens en dier: mijden! (en palmvet is ook nog eens slecht voor je cholesterol)

Martine op 1-4-2017 - 13:20

Hoi berna, er staan al heel veel reacties over palmolie op deze site en ik geef altijd hetzelfde antwoord: Er zijn verschillende visies of vegans palmolie wel of niet zouden moeten vermijden, een complexe discussie de ik hier niet wil voeren. Er zijn naast palmolie nog veel meer problematische ingrediënten die je in een ideale situatie allemaal zou willen vermijden, maar in de praktijk is dat voor veel mensen niet realistisch. Ik concentreer me hier dus op de kern van veganisme, het niet gebruiken van dierlijke producten. Als mensen dat willen uitbreiden naar palmolievrij, alles fair trade, biologisch etc. kunnen ze gebruik maken van de labeltjes die ik overal bij zet.

kimberley pex op 26-11-2018 - 9:11

Soja plantages zijn even erg als palm(olie)plantages. De regen wouden gaan eraan voor deze twee producten.

Patrick op 29-6-2020 - 19:34

kimberley, als ik het goed heb, hebben we in Europa gelukkig onze eigen sojakweek, wat ik althans begreep.Ik wil ook geen palm meer gebruiken, dus koekjes kunnen helaas totaal niet meer. Is deze palmolievrij?

Patrick op 29-6-2020 - 19:37

Te laat teruggelezen, Vraag bij dezen met ergernis beantwoord, want ik wil ook palmvrij.

Schrijf een reactie