AH Plantenmargarine

door onder Broodbeleg, Leuke ingrediënten
Kenmerken: , ,
AH Plantenmargarine vegan

AH Plantenmargarine is nu eindelijk vegan! Er is veel verwarring geweest over deze margarine. Lange tijd zat er vitamine D uit schapenwolvet in. Begin vorig jaar zou hij vegan worden, maar toen was ie een hele tijd niet verkrijgbaar.

Nu ligt hij weer in de winkels, dus ik heb voor de zekerheid nóg een keer nagevraagd bij AH en ik heb opnieuw bevestiging gehad dat de plantenmargarine nu vegan is. AH geeft aan dat ze vitamine D2 gebruiken, wat eigenlijk altijd plantaardig is.

De ingrediënten

Palmvet, water, zonnebloemolie, emulgator (sojalecithine (E322), mono- en diglyceriden van vetzuren (E471), mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur (E472c)), lupinebloem, aroma, conserveermiddel (sorbinezuur (E200)), zuurteregelaar (citroenzuur (E330)), natuurlijk aroma, kleurstof (caroteen (E160a)), vitaminen (A, D).

Hoe smaakt het?

Deze margarine is mooi stevig met een hoog vetpercentage, waardoor hij heel geschikt is om botercrème, koekjes een taartdeeg te maken. Hij heeft bovendien een lekker boterachtig smaakje.

Wat kost het en waar is het te koop?

Je vindt deze margarine alleen bij Albert Heijn. Een pakje van 250 gram kost 79 cent. Hij is dus ook nog eens heel budgetvriendelijk!

8 Reacties

Kim op 21-12-2018 - 19:15

Palmvet is niet vegan!

Martine op 22-12-2018 - 10:35

Hoi Kim, over palmolie is veel discussie in de vegan gemeenschap. Voor palmolie wordt veel regenwoud gekapt, maar daar staat tegenover dat het het meest efficiënte olie-producerende gewas is met de hoogste opbrengst per vierkante meter. Als we allemaal andere producten zouden gaan gebruiken in plaats van palmolie zou de ramp potentieel nog veel groter zijn. Er zijn naast palmolie nog veel meer problematische ingrediënten die je in een ideale situatie allemaal zou willen vermijden (bijv. kokosolie, banaan en niet fair trade cacao), maar in de praktijk is dat voor veel mensen niet realistisch. Ik concentreer me hier dus op de kern van veganisme, het niet gebruiken van dierlijke producten. Als mensen dat willen uitbreiden naar palmolievrij, alles fair trade, biologisch etc. kunnen ze gebruik maken van de labeltjes die ik overal bij zet.

Anoniem op 30-12-2018 - 19:56

Dat er palmolie in zit vind ik zeer kwalijk! Ik eet zelf al ruim 20 jaar geen vlees meer en let ook op andere ingrediënten want zo is palmolie echt een product wat iedereen zou moeten vermijden, dieren leed ten top om palmolie te verkrijgen!!! Waarom weten zoveel veganisten dit niet??????

Martine op 30-12-2018 - 21:31

Hoi Anoniem, zie mijn reactie over palmolie hierboven.

Siebe op 7-1-2019 - 6:33

Palmolie of niet, ik ben enorm blij met deze boter. Eindelijk weer plantaardige boter in de schappen van de supermarkt!😃

Inez op 13-1-2019 - 0:45

Een vraag: is deze margarine zonder 'harde' vetten of transvetten? Ik herken dat nooit in de ingrediëntenlijst.

Martine op 13-1-2019 - 9:56

Hoi Inez, in deze margarine zitten geen 'geharde vetten' en hij is dus inderdaad vrij van transvet, net als de meeste margarines tegenwoordig. Er zitten wel verzadigde vetten in van de palmolie. Dat kun je ook op het etiket zien bij de voedingswaarde. Ik heb op mijn andere blog een uitgebreid artikel over gezondheidsaspecten van margarines en hoe je gezonde margarines kunt herkennen: https://vegetus.nl/is-margarine-nog-steeds-ongezond/

Lammert op 19-1-2019 - 22:30

Palmolie zelf is niet per definitie 'slecht' voor milieu en de dieren. Het is erg afhankelijk van de locatie waar het vandaan komt. Voor bijvoorbeeld palmolie uit Indonesië worden veel oerwouden gekapt en verdwijnt de leefomgeving van orang oetans. Je zou hiervan dus kunnen zeggen dat deze niet echt vegan is. Maar er is ook duurzame palmolie beschikbaar uit andere landen. Je zou dus eigenlijk moeten uitzoeken wat de herkomst is en keurmerken hiervan bekijken.

Schrijf een reactie